Virágzó vidékünk

Tilos gyűjteni: 11 szál hóvirág leszedéséért börtön is járhat

Természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint.

Javában nyílik a hóvirág, az egyszerű, bájos fehér virág sok helyen csábít arra, hogy csokorba gyűjtsük, ám leszedni tilos azokat. Komoly büntetésre számíthat ugyanis az, aki hóvirágot szed – olvasható az infostart.hu oldalán.

A hóvirág 2005 óta szerepel az európai uniós védettséget élvező fajok listáján

– mondta el az InfoRádiónak Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.

Úgy kell erre a növényre vigyázni, mintha a hazai védett listában jelent volna meg.

A Magyar Hírlap cikkéből azt is megtudtuk, a fokozottan védett virág természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig börtönbe is kerülhetünk. A kertben termesztett hóvirág árusítása viszont engedélyezhető, ám ehhez – figyelembe véve a természet védelméről szóló törvényt – minden esetben az illetékes megyei kormányhivatal engedélye szükséges.

A hóvirágot évtizedekig hatalmas mennyiségben szedték, sőt földgyaluval külföldi hagymakereskedő cégek számára is felszedték a növényt, ezért egy idő után tarthatatlanná vált a helyzet. 2004-ben azután beléptünk az unióba, és onnantól ránk is vonatkozik a szabály.

Az is büntetésre számíthat, aki a hóvirágot akár kis mennyiségben leszedi

– hangsúlyozta Halász Antal.

A szakember hozzátette: a hóvirág hagymája mérgező, de nem olyan veszélyes, mint például a gyilkos galócáé, ugyanis mérgező anyaga nem szívódik fel a bőrön keresztül.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Pleul

Megvan az idei alcsúti hóvirágünnep dátuma
A virágzás várhatóan 4-5 hétig tart majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik