Virágzó vidékünk

50 éves időkapszulát nyitnak fel a szegedi általános iskolában

1969. március 21-én az akkori diákok és tanárok egy időkapszulát helyeztek el a szegedi Rókusi Általános Iskola földszintes udvari épületének falában azzal a szándékkal, hogy üzenetet hagyjanak a jövő diákjainak.

Az intézmény által létrehozott Facebook-esemény szerint 2019. március 21-én 15 óra 30 perckor kibontják a kapszulát és erre az alkalomra szeretettel várják a volt és jelenlegi rókusis tanárokat, diákokat.

Facebook

Annak is megvan az oka, hogy miért pont 1969. március 21-én tették a falba a kapszulát. Ezen a napon volt éppen 50 éve, hogy 1919-ben Budapesten kikiáltották a tanácsköztársaságot. 

Sajó Gyula, aki az időkapszulák elhelyezésekor 11 éves volt a szegedma.hu megkeresésére nemrégiben arról beszélt, az Árpád téri nagy Ságváriba járt. Nagy ünnepség volt, a tanácsköztársaság évfordulójára, a korlát mellett álltak díszőrséget.

Az időkapszulában egy levelet helyeztek el, melyet az egyik osztálytársam édesapja, Jankó László bácsi írt. Volt benne egy akkori újság, feltételezem, hogy Délmagyar, illetve egy úttörő nyakkendő biztosan. Akkor még Ságvári Endre szobra állt ott, most már Kalmár Lászlóé. Biztos, hogy nem történt vele semmi a szobrok cseréjekor, mert az egyik volt évfolyamtársamnak az ismerőse megkopogtatta azóta és üreges a fal

– részletezte Sajó Gyula.

Szerinte már az is szenzációs, hogyan képzelte el egy akkori ember, hogy milyen légpárnás járművekkel közlekednek az emberek és terepasztalokon játszanak a gyerekek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik