Virágzó vidékünk

Ritka kincset rejt Komlóska ruszin tájháza

Eredeti kabolás kemencéje történelmi emlékeket őriz.

A Zempléni-hegység-területén, így a Komlóskán található házakat a néprajztudomány az északi magyar háztípusba sorolja. A szoba, pitvar, kamra beosztású lakóházak határozták meg egykoron a falu képét, a házak mögött az udvaron istálló, csűr, sertésól, kút alkotta a gazdasági épületeket, olvasható a település weboldalán.

Fotó: Soós András

Az 1980 óta múzeumként működő Komlóskai Ruszin Tájház – mely a XIX. század első felében  épült – Komlóska népi építészetét és hagyományos lakáskultáráját mutatja be. Beosztása a hagyományos: szoba, pitvar és ól. Falazata gerendavázra épített sárral tapasztott paticsfal, zsup­szal­mával fedett.

Berendezése az 1900-as évek első évtizedét tárja a látogatók elé. A lakóház legfontosabb helyisége a többfunkciós szoba, mely a benne lakó család élettere volt. Magyarországon csak a komlóskai tájház szobájában maradt meg eredeti formájában a kabolás kemence a mellé épített masinával. Amikor működött, a kürtő a füstöt a pitvarbeli szabadkéményen keresztül vezette ki a szabadba. A lakóház pitvarát fallal kettéosztották, a szabadkémény alatti részt tárolóhelyként, kamraként használták.

Fotó: magyarorszag-szep.hu

Kabolás kemence

A szobában lévő tüzelőberendezés ma az egyetlen eredeti, úgynevezett kabolás kemence az országban. A belső fűtésű, hasáb alakú kemence hatalmas teste a háznak nevezett szoba egynegyedét tölti be. Szája a szobában van, a füst a fölötte lévő füstelvezető kabolán – fából és sövényből készült, sárral tapasztott kürtő – át távozik a pitvarnak hívott belépő helyiségbe.

A szoba berendezéséhez tartozik két Sátoraljaújhelyen készült, jellegzetes festett bútor, a karosláda is, melyek 1888-ban, illetve 1895-ben készültek. A szoba közepén nagyfiókos asztalt, a két ablak között komód, két sarokban magasra vetett koronás végű – 1895-ben és 1900-ban készült ágy található. A tájházban üvegpoharak, keménycserép csészék, sárospataki tálak, cseréplábas, drótozott szilke , öntösvas fazekak idézik az egykori tulajdonosok használati tárgyait, de található feszület, máriapócsi kép, szentképek, világháborús emlékkép, családi képek.

Fotó: termeszetbaratkor.network.hu

Kiemelt kép: Soós András

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik