Virágzó vidékünk

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

A Pinka szurdok az egyik legmegejtőbb túrázó helye Vas megyének, ezerarcú, minden évszakban másért és másért érdemes a romantikus, katlanszerű völgyben túrázni. Tavasszal mezőnyi kankalin, hó- és gyöngyvirágokban gyönyörködhetünk, nyáron a hegyi patakban horgászhatunk, vagy a gátnál nagyokat csobbanhatunk, ősszel pedig vöröslő falevelekben gázolhatunk.

Galéria

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Fotó megosztása:

Külön érdekesség, hogy a rendszerváltás óta a szurdokban direkt nem folytatnak erdészeti tevékenységet, ezért is látni annyi kidőlt, viharvert fát, hagyják természetes állapotában elkorhadni. Az országhatártól a felsőcsatári bukógátig ráadásul szabályozatlan mederben folyik a Pinka.

A 260 kilométeres magyar-osztrák határsáv vadregényes kis szakasza

A Vas-hegy lábánál, Felsőcsatár falu legszélén, Szombathelytől mindössze 18 kilométernyire járunk. A szurdok túloldalán már az ausztriai Eisenberg hegye található, manapság magyar turisták kedvelt kirándulóhelye is, a határzár és a vasfüggöny előtti időkben azonban a nyugatra menekülő honfitársaink első külföldi mentsvára lehetett.

A patak mentén, lent a szurdokban 1949-től – az illegális határátlépések megakadályozására – különböző technikai rendszereket, drótkerítéseket és aknazárat hoztak létre. Belépni évtizedeken át csak határőröknek szabadott. Talán a sok évtizednyi elzárásnak köszönhető a Vas-hegy ma is megejtő érintetlensége, a vadregényes Pinka és a hasadék buja természetessége.

Évtizedeken át nem is láttak errefelé kirándulókat

Mivel a szőlőhegy az 50-es évektől a határövezet részét képezte, csak a helyi lakosok, illetve határsáv-igazolvánnyal rendelkezők juthattak át a Pinka hídján felállított katonai ellenőrző-ponton. Idegeneknek számára megközelíthetetlen volt, TILOS volt még a környékre is a belépés.

Galéria

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Fotó megosztása:

A Vas-hegy elzártságát mi sem bizonyítja jobban – mesélik azóta is a helyiek -, hogy a hegy szőlősgazdái is csak úgy közlekedhettek pincéikhez, hogy kaptak egy számot, amit az ellenőrző ponton,  a ” kapunál” bemondtak. A vendégeknek pedig, akik a szüreten szeretett volna segédkezni, először a rendőrségen kellett bejelentkezniük, hogy ideiglenes belépési engedély kaphassanak.

A hűséges magyar falu, ami nem akart osztrák lenni

Maga Felsőcsatár legkorábbi írásos említése 1244-ből maradt fenn, Chatar néven, ami pajzsgyártót jelent. A település Árpád-kori eredetű, a szolgáló falvak között tartják számon, ahol fegyvergyártók éltek, akik a közeli Óvár várához tartoztak. A 16. században szerezték meg a birtokokat a Batthyányak, akik az 1532-ben, Kőszeg ostroma idején elpusztított lakosság helyett horvát telepeseket hívtak ide – olvashatjuk a leírásokban.

Forrás: wikipedia

Érdekesség még, hogy Felsőcsatár 1921-ben a trianoni békeszerződést végrehajtó határmegállapító bizottság először Ausztriának ítélte, de a helybeli lakosok tiltakozása következtében megváltoztatták a döntést, így 1923 március elején visszakerült Magyarországhoz.

A község határában 1952-ben zsírkő- (talkum-) bányát nyitottak, amely egyetlen ilyen volt az országban. A kőbánya 1960-as években élte fénykorát az akkor több mint száz főt foglalkoztató üzem, a későbbi években csökkentette termelését. A bányát 1996-ban bezárták – a felsőcsatári kő azonban azóta is fogalomnak számít.

Galéria

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok

Fotó megosztása:

Jobbra lent a Pinka folydogál, balra fölöttünk a Vashegy csoport dombjai

Az általunk ajánlott túra 5 km hosszú lehet, önmagába visszakanyarodó ösvény, kaptatóval, sziklákkal, útra dőlt fatörzsekkel.  Gyerekekkel is, akár már 5-6 éves kortól bejárható, és bármikor könnyedén visszafordulhatunk, de többféle útvonalat is választhatunk – ráadásul minden útvonal remekül követhető, jól kijelölt.

A mi túránk a felsőcsatári hídnál, a parkolóból indul, az első állomásunk pedig a malom, amely már a parkolóból is látszik.

A leírások szerint a 16. században épült. Kuthasy Simon lovaskapitány kapta meg 1592-ben az akkor négy kerékkel működő épületet, aminek fejében két fiával együtt fegyveresen mindenkor a földesúr rendelkezésére kellett állnia. 1927-től ez a malomépület biztosította a község elektromos ellátását.

Kis sétával a hallépcsős duzzasztógáthoz érhetünk, amelyet 4-5 éve építettek ki

A patak vize Ausztriából folyik át hozzánk. A völgy a Vas-hegy azon részéhez tartozik, amely valóban megmaradt természetes állapotában.

Gát és a hallépcső

Horgászoknak is érdemes kilátogatni

A Pinka patak a Rába legjelentősebb vasi mellékvize. Kiváló minőségű, állandó vízszintje miatt pedig kiszámíthatóan jó pisztrángos, paducos víz hírében áll.