Virágzó vidékünk

320 éves az Alföld legnagyobb csárdája

Hagyomány, természetesség, nemes egyszerűség, pusztai ízek.

Immár 320 éve, 1699-től várja a vendégeket az egykori sóút vámszedőhelye mellett, a Kilenclyukú híd tövében az Alföld leghíresebb és legnagyobb csárdája, egyben a Hortobágy legrégibb építménye, a Hortobágyi Csárda.

Somogyi Árpád Juhászok címû alkotása a Hortobágyi Csárda elõtt. – Fotó: MTI/Cseke Csilla

A csárdát az elmúlt korok igényeinek megfelelően többször átépítették, bővítették, végleges történeti formáját a XIX. század elején nyerte el. A történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás ma az épület egykori vendégszobáiban tekinthetők meg.

Az ivóban hagyományos pásztorételeket és a pusztában termett alapanyagokból – szürke marhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halakból – sütött-főzött ínyencségeket kínálnak, melyeket jóféle magyar pálinkákkal és borokkal kísérhet az utazó.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Csárda

A terasz, a tornác, a csárdakert és természetesen az épület belső terei is különleges hangulatot árasztanak a puszta finomságainak és tüzesítő italainak társaságában.

A Hortobágyi Csárda 2019. június 1-jén ünnepli fennállásának 320. évfordulóját. Ezen a napon  különleges menüvel várják a betérőket, és a Hortobágyi Csárda Múzeumban az egész nap folyamán szakvezetéssel várják a látogatókat. Az ünnep fénypontjaként délelőtt 10-kor mutatják be Gencsi Zoltán “Csárdakönyv” című könyvét.

Kiemelt kép: Facebook/Hortobágyi Csárda

Olvasói sztorik