Virágzó vidékünk

Vadvirágos teaház bújik meg a Cserhát gyöngyszemében

Itt elmondják, mire lépünk, amikor átsétálunk egy virágos domboldalon.

A Cserhát-hegység déli lábainál elterülő Bér község Nógrád megye egyik gyöngyszeme. Nem csupán a hagyományos palóc házak, hanem a természet is csalogató a településen: a sok vadvirágos mező testnek és léleknek is felemelő érzés.

Bér és környékének természeti kincsei páratlanok, ahol vadregényes kirándulóhelyek várják a kíváncsi turistákat. A falutól 3 kilométerre a Nagy-hegy (402 m) a Cserhát egyik legmagasabb pontja, melynek 200 fokos panorámája jó időben az egész környéket beláthatóvá teszi. Természetvédelmi területe körülveszi a Nagy-hegy andezitsapkáját, ami világritkaság a maga ívelt elválású oszlopaival.

A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány évek óta jelen van a környéken, és számtalan gyógynövénygyűjtő túra és szakmai bemutató házigazdája.

Az alapítvány vadvirágos teaházat alakított ki egy régi kontyolt tetős palóc házban, ahol százféle gyógynövény ismerhető meg, de kínálunk teákat, gyógynövényes kávé specialitásokat és egészséges finomságokat

– mondta érdeklődésünkre Kovács B. Dániel, az alapítvány egyik kurátora.

Mint megtudtuk, céljuk, hogy az érdeklődők barátságos környezetben, közösen fedezzék fel a hazai gyógynövények ízvilágát, felhasználási lehetőségeit.

Teaházunk remek hely természetes környezetünk megismeréséhez, s így talán közelebb kerülhetünk a környezettudatosabb életmódhoz

– fogalmazott a teaház alapítója.

A Vadvirágos teaházban szívesen fogadnak gyerekcsoportokat, iskolásokat, és bárkit, akit érdekel, mire lépünk, amikor átsétálunk egy virágos domboldalon.

A teaház működtetői úgy döntöttek, hogy a béri lakosoknak a teák és füvek teljesen ingyen hozzáférhetőek. Minden hétvégén programokkal – közös gyógynövényismereti túrákkal, gyűjtéssel, műhelymunkával – várják vendégeiket, akik megkóstolhatják egészséges finomságaikat,

Amit tudni érdemes: nyitva tartásuk időjárásfüggő, ezért előzetesen érdemes a kapcsolatot felvenni velük.

Olvasói sztorik