Virágzó vidékünk

Újra megépülhet a római hídfőállás egyik őrtornya a Dunakanyarban

Három éve dolgoznak a Dunyakanyarban található Verőcén azon, hogy az egykori római kori őrtorony, és a település más római emlékei végre nagyobb figyelmet, és méltó kiállítóhelyet kaphassanak. 220 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból mindez most megvalósulhat – olvashatjuk az I Love Dunakanyar oldalán.

Verőcétől jó 1 kilométerre, a 12-es számú főút mellett, a Dunamező-dűlőben található a Duna bal partjának egyetlen feltárt római őrtornyának alapfala. Ezt a 4. században emeltette Valentinianus császár (361-375), ám a barbárok hamarosan el is pusztították. A verőcei őrtornyot egy pontonhíd kötötte össze a szemközti, szentendrei-szigeti őrtoronnyal, hogy közösen így óvhassák a területeiket.

A tervek szerint most újra megépülhet az egykori római hídfőállás egyik őrtornya

A közeli trafóházból kiállítótér lesz, amelynek alsó szintjén a késő római határvédelem, és a római kori hajózás kerül bemutatásra. Az emeleten egy vízügyi múzeum épül majd.  Az új kiállítóterekhez új parkolókat terveznek,  valamint 1 km hosszú történelmi tanösvény is készül, amelyen Verőcéig lehet majd elsétálni. A tervek között még egy tematikus római játszótér is szerepel.

A munkálatok várhatóan pár hónap múlva, 2019. októberében kezdődnek el, és leghamarabb 2020. tavaszán fejeződhetnek be.

Kiemelt képünkön Verőce látképe a Lósi-völgy domboldaláról, előtérben egy kárpátaljai kőépület, a háttérben a verőcei Öreghegy – Fotó: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik