Szombathely két évtized óta egyik legjelentősebb művészeti és szórakoztató rendezvénye a Történelmi Savaria Fesztivál, melyre idén augusztus 22-25. között kerül sor. Immár hagyományosan ezúttal sem maradt el a fesztivál borának és tortájának megválasztása, melyeket a programsorozat ideje alatt kóstolhatnak meg a látogatók.
2019-ben csaknem nyolcvan bor közül választották ki a Savaria Történelmi Karnevál legjobb borát. A versenyre nevezett borok többsége a Balaton-felvidéki és a Villányi borvidékről érkezett, de a soproni és az egri borvidékről is megmérettettek ízletes nedűk.A szakmai zsűri döntése alapján 2019-ben egy 2017-es Cabernet Franc viselheti a Savaria Karnevál bora címet. A legjobb fehérbor egy sárgamuskotály lett, a legjobb vörösbor egy villányi cuvée, míg az újságírók szintén vörösbornak, egy shiraznak ítélték oda a Vinum Pressum díjat.
Savaria Karnevál bora 2019: Feind Lajos – Cabernet Franc 2017
A nyertes elegáns, szép testű, fűszeres, könnyen fogyasztható vörösbor, amit délutánra és estére egyaránt ajánlanak a borszakértők. A bor évjárata és fajtája egyaránt sikerre determinált. A bor a rendezvény idején a Borok utcájában kóstolható.
Savaria Karnevál tortája 2019.: Cassis (Varga Ádám, Mészáros Cukrászda, Szombathely)
A fesztivál tortája versenyre kilenc nevezés érkezett, valamennyi Vas megyei cukrászdából. A győztes Cassis elnevezésű kreáció lett, mely feketeribizlis, túrós, mandulás tejcsokis ízvilágával kápráztatta el az ítészeket.
A tortaremekek a karnevál nyitónapjától kóstolhatók majd a szombathelyi Fő téren a Szentháromság-szobor lábánál található tortapavilonban, illetve a Mészáros Cukrászdában.
Kiemelt kép: Facebook/Történelmi Savaria Karnevál