Virágzó vidékünk

Szombathelyi diákok kaszáltak a fokozottan védett területen

A Kistómalmi láprét a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik ékköve, fokozottan védett területe, ahová engedély nélkül belépni tilos, még a fotósok számára is. Számos ritka és védett növénynek biztosít élőhelyet, itt él többek között a hagymaburok kosbor, a lápi hízóka, a mocsári nőszőfű, a halvány ujjaskosbor és a kígyónyelv páfrány.

Nem véletlen hát, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park külön is beszámolt arról, hogy a páratlan értéket képviselő lápréten nemrégiben sikerült 3 hektárt úgy rendbe tenni, hogy nem sérült a fokozottan védett növényállomány.

Ezen a területen a kaszálás kizárólag egytengelyes alternáló kaszával történik, amelynek kicsi a talajnyomása (mindkét oldalon 3-3 kerékkel) és változatos kaszálási magasságot biztosít. A nyár végi (ekkor már szinte minden védett faj magot érlel) kaszálás során, a pillanatnyi állapottól függően 10-30% terület mindig érintetlenül marad, ami menedéket biztosít az állatoknak és lehetővé teszi a még virágzó fehérmájvirág magszórását.

A lekaszált szénát, ahogy a korábbi években is, a szombathelyi Herman Ottó Szakgimnázium természetvédelmi gyakorlatukat töltő tanulói rakták rendre.

Címlapfotó: Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park/ Takács Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik