Javában zajlanak a szüreti munkálatok az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtokon, a minap pedig óvodások segítettek be a munkálatokba mindenki nagy örömére.
Idén is várták az óvodás korú gyerekeket a korábbi évek hagyományainak megfelelően, akik az egyetem munkatársainak segítségével megismerkedhettek a szőlő- és borkészítés csodálatos világával, írja a Heol.
A szüret a parasztgazdaságokban kölcsönös segítséggel végzett társasmunka volt hajdanán, a városi szőlő-monokultúrás gazdaságokban pedig bérmunkások látták el a feladatot.
A kisebb szőlőkben a család ma is meghívott segítőkkel szüretel, a házigazda, a szőlőbirtok tulajdonos vendégül látja a szüretelőket étellel-itallal, akik a szőlőből, mustból kóstolót is vihetnek haza. Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat is szokás volt rendezni, napjainkban pedig újra reneszánszukat élik ezek a szüreti mulatságok, felvonulások, ahogy a közös szüretelés is.
Ennek szellemében indította útjára az Eszterházy Károly Egyetem is az ovis szüret hagyományát, hisz a játékos munkavégzés közben megismerkedhetnek a gyerekek a szőlővel való bánás csínjával-bínjával, a szüretelés praktikáival, és kedvet is kaphatnak akár, hogy felnőttként a szőlőművelésben dolgozzanak valamilyen formában.
Az óvodások lelkesen szedték a fürtöket, és töltötték meg velük vödreiket, majd a frissen préselt szőlőlevet, vagyis a zamatos mustot is jóízűen kortyolták a munka utáni uzsonnázás közben.
Kiemelt kép: Berán Dániel/Heol