Virágzó vidékünk

A csend képei a szezon nélküli mesés Balatonon

A Szombathelyen élő festőművész és fotográfus, Stekovics Gáspár képein úgy mutatja be a magyar tengert, ahogy csak kevesen ismerhetik. Strandolók és lángosozók, verőfény és ember alkotta látványosságok nélkül, természet adta szépségében. Egy olyan különleges fotósorozatot állított össze nekünk, amely októbertől-májusig, a szezon nélküli Balaton kevésbé ismert arcát mutatja.

Nehéz a Balatonról közhelyek nélkül bármit is mondani, megmutatni, bármilyen formában megnyilvánulni. Szeretjük. Nyáron sokan vagyunk itt.  Persze ez így van jól.  Mindenki nagy közös élménye. De késő ősztől kora tavaszig a tó és környéke tud pihenni. És ilyenkor (is) nagyon szép. Talán nekem még szebb. Ekkor készülnek  a csend képei

– mesélte Stekovics Gáspár, amikor arra kértünk, mondjon néhány szót fotóiról.

Nézzük hát a Balaton három évszakát!

Az őszi tó galériája

Galéria

A téli tó galériája

Galéria
Fotó: Stekovics Gáspár

A tavaszi Balaton galériája

Galéria

Stekovics Gáspár (Sárvár, 1966. szeptember 27. –)

Fotó: Wikipédia

1981 és 1985 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult. Egyetemi tanulmányait 1986 és 1991 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végezte, majd 1990–91-ben mesterkurzuson vett részt. Mesterei voltak Veress Sándor László és Tölg-Molnár Zoltán. 1990-től tagja a MAOE-nek. 1992-től 1998-ig a Derkovits Gyula Szabadiskola tanára, 1994–98 között a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanít. 1998-tól 2005-ig a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola adjunktusa. 2006-tól szabadúszó. Festőművészeti stílusa expresszív, ábrázolás módja a tárgyias és nonfiguratív hagyományokból merít, applikációkat, táblaképeket készít. 2010 óta inkább fotósként ismert.

Számos könyv és antológia szerzőportréinak készítője (Nádas Péter, Bereményi Géza, Csaplár Vilmos…). Művei a közgyűjtemények mellett megtalálhatók magyar és külföldi magángyűjteményekben is.

Címlapfotó: Stekovics Gáspár

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik