Mozaik

Megválasztották az év természetfotósát

Az év végéig kiállításon látható a legjobb 100 fotó.

Az elmúlt évek két nagy sikerfotósa között dőlt el itthon, hogy ki nyeri Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját a Magyar Természetfotósok Szövetségének (naturArt) pályázatán. Végül Daróczi Csaba nyerte a Lenergy-díjat  a 27. alkalommal meghirdetett pályázaton, írta az MTI.

A végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is

– közölte Fáth Péter, a szervezet elnöke.

Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című alkotása lett. A távirati iroda beszámolója alapján az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el. A Kezünkben a Föld kategória első díját Rácz Péter, A madarak viselkedése kategória első helyét Kovács Norbert, Az emlősök viselkedése kategória legjobb helyezését Daróczi Csaba nyerte el.

Szintén Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése és Az állatok és környezetük kategória élén is, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja Tökölyi Csaba lett. A Növények és gombák kategória első díjával Nagy Bertoldot jutalmazták, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Nagy Gábor, a Tájak kategóriát Urbán Helga, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát Földi László nyerte.

Titkairól mesélt a világhírű magyar természetfotós
A madarak láthatatlan fotósa elnyerte a természetfotósok Oscar-díját, és készített róla filmet a Spektrum TV is.

Litauszki Tibor képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Urbán Helga műve a Fekete-fehér természetfotók kategória, Lakatos János felvétele A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata kategória legjobbja. 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogattak.

A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket december 31-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon láthatja a közönség.

Daróczi Csaba tíz alkotása – köztük három kategória-győztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton. A felvételekből kétnyelvű, magyar-angol album is megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói – Magyarország 2019 címmel.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik