Mozaik

Soltvadkert díszpolgára lett a világhírű természetfotós

A fényképezés szinte átalakította az egész életét, életformájává vált.

Daróczi Csaba természetfotós neve világszerte ismert, hiszen számos díjat bezsebelt már. Elismerték hazai és nemzetközi pályázatokon, nemrégiben éppen 117 ország fotósát előzte meg egy nemzetközi megmérettetésen.

Lekörözték a világot a magyar fotós nyulai
A pályázat jótékony célokat is szolgál.

A fotóművész Soltvadkerten él, és az október 23-i nemzeti ünnepen rangos díjat vehetett át: a város 47. díszpolgára lett, írta a Baon. A világ legnívósabb nemzetközi díjait megszerző művész akkor készíti nyertes fotóit, amikor éppen nem tanít, ugyanis Daróczi Csaba a helyi általános iskolában testnevelő tanár.

A fényképezéssel a szegedi főiskolás éveim alatt fertőződtem meg (1992), ami évről – évre egyre súlyosbodik. A fotózás alapjait szinte teljesen magamtól sajátítottam el, bár tapasztaltabb barátaim igen sokat segítettek ebben. A fényképezés számomra az önmegvalósítás eszköze, minden kattintást úgy igyekszem elkövetni, hogy az valamivel mindig többet nyújtson a néző számára a megszokott látványnál. Kezdetekben a természetfotózás töltötte ki tevékenységem egészét, de mára a képalkotás más területeire is elkalandoztam, sőt a diaporámák készítése az egyik kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik

– írja weboldalán.

A fényképezés szinte átalakította az egész életét, életformájává vált. Daróczi Csaba más szemmel nézi a világot is, mióta a keresőt a szeme elé emelte. Egy lehullott levél, egy emberi mosoly is más már számára mint azelőtt, mert amikor valami szépet lát, képzeletben akkor is exponál egyet.

Teljesen kiszáradtak a szikes tavak a Kiskunságban
Sivár kietlen vidék ez ilyenkor, de mégis nagy élmény egy ilyen tómederben sétálni.

A díszpolgári címhez gratulálunk.

Kiemelt képünk archív felvétel: az Év természetfotósa, Daróczi Csaba áll Szeánsz című képe előtt, kezében a díjjal az Év természetfotósa 2012 pályázat díjátadó ünnepségén, a Természettudományi Múzeumban 2012. november 6-án – Fotó: Czimbal Gyula

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik