Virágzó vidékünk

Lehozzák nekünk a csillagokat is az égről

Csillagles, éjszakai kirándulás a nemzeti parkok kínálatában.

Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a Magyar Nemzeti Parkok április 15-17-én. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek tematikus túráik valamelyikén.

A természetes fény kiemelt jelentőségére rámutatva hívták életre az egyre népszerűbb Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezést, aminek mentén különleges túrákat szerveznek.

Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Daróczi Csaba
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Daróczi Csaba

A csillagséták programsorozat bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki „csillagséták” kirándulói. A szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon maradandó élményekben részesülhet minden résztvevő.

Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Szilágyi Attila
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Szilágyi Attila

Zavaró, városi fényektől távol eső programokat kínálnak ezen az éjszakán a Magyar Nemzeti Parkok. A csillagles mindenhol része a kínálatnak, ez egészül ki változatos programelemekkel. Több helyen – köztük a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban – a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az éjjeli kirándulások valamelyikére.

A túrák részletes leírása a Magyar Nemzeti Parkok központi honlapján olvasható.

Címfotó: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Gyarmathy István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik