Virágzó vidékünk

Összeért az új Duna-híd Komáromnál

A tél beállta miatt a munkálatok jövő tavasszal folytatódnak.

December 3-án délelőtt beemelték a helyére a hídpálya utolsó elemét is, ezzel összeért az új komáromi Duna-híd, írja a kemma. Az utolsó elemet a Clark Ádám úszódaru vitte a helyére és tartotta addig, amíg a szakemberek a rögzítését elvégezték.

Újra megépülhet a római hídfőállás egyik őrtornya a Dunakanyarban
Más látványos attrakciókkal is készülnek feldobni a festői környezetben elterülő Verőcét.

Az utolsó elem helyére kerülését a ,,híd felöltöztetése” követné, de a tél beállta miatt a munkálatok csak tavasszal folytatódnak. Ekkor következik majd a hídpálya szigetelése, az aszfaltozás, a helyszíni korrózióvédelmi munkák, burkolatjel festések, a korlátok elhelyezése, a köz- és díszkivilágítás szerelése, a híd monitoring- és riasztórendszerének kiépítése, a hajózási jelzések és a légi akadály jelző felszerelése.

A híd építése a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásával 2020 május végére fejeződik be, a híd megnyitása a forgalom számára a hatósági forgalomba helyezési eljárás befejezése után, 2020. június végén várható.

A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, amin kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. A híd egyedi szerkezetű – hídpálya Szlovákiához közelebbi oldalán elhelyezkedik egy ferde pilon, amely a rajta átfűzött kábelek segítségével tartja a híd szerkezetét – emiatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1 autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés.

Az összeépítés előtti állapotról látványos drónvideó is készült a közelmúltban.

Kiemelt kép: Youtube.com

Hol ered a Duna? Máig nem zárult le a viccesnek tűnő vita
Németországban a mai napig vita tárgya, hogy pontosan hol is van a Duna forrása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik