Virágzó vidékünk

Mexikóban őshonos kaktuszokat találtak a Pilisben

A szakemberek kérik, ne ültessünk a természetbe idegenhonos növényeket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a közelmúltban tájékoztatta a közvéleményt, hogy amerikai fügekaktuszt kell irtani védett természeti területeiken. Mára kiderült,  hogy nem a Vértes az ország egyetlen, ilyen szempontból veszélyeztetett területe, hiszen a Pilisben is felbukkant néhány trópusi növény, írta a Kemma.

A Pilisi Parkerdő Zrt.-től megtudtuk, hogy Kesztölc környékén néhány szabadba kiültetett ördögnyelvkaktuszra bukkantak, de inváziós helyzetről jelenleg nincs szó

– számolt be a portál, melynek a szakemberek kifejtették: az idegenhonos fajok új környezetben elpusztulhatnak, de sokszor beilleszkednek. Előfordul olyan is, hogy hirtelen tömegesen elszaporodnak, felborítják a meglévő ökológiai egyensúlyt és kiszorítják az őshonos növényeket.

Ördögnyelvkaktusz

Az ördögnyelvkaktusz (Ferocactus latispinus) lassan növekvő, enyhén lapított, gömbölyű kaktuszfajta, Mexikó trópusi vidékein honos. Nevét valószínűleg a félelmetes kinézetű, hosszú horgas töviseiről kapta. Tövisekkel sűrűn borított fajta, melyek koncentrikus körökben állnak. Nyáron virágokat is hoz, a mutatós kis virágok a legalább 10 centiméteres kaktuszokon fejlődnek ki. Hidegkedvelő faj, az egyetlen olyan, amely  bírja a kemény teleket.

A szakemberek kérik, a kertekben keletkezett zöldhulladékot ne hordjuk ki az erdőbe, és idegenhonos növényeket, valamint a megunt fajokat ne ültessük ki a természetbe.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Luistlatoani

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik