Virágzó vidékünk

Ilyen hal ritkán akad horogra a Balatonban

A visszatelepítési program óta már a 4.  kifejlett menyhalakat fogták ki a Balatonból, bizonyítéka ez annak, hogy a 2015-ben indult és azóta is tartó visszatelepítés sikeresen zajlik.

A halfaj az angolnatelepítések miatt tűnt el a tóból, de 2015-ben újratelepítési program indult, azóta szépen cseperednek a halak, ez már a 4. regisztrált menyhalfogás a Balatonból. A Balatoni Halgazdaság számolt be a hírről weboldalán, ahol azt írták, hogy a 44 cm-es és 0,91 kg-os halat Hermann Tamás, a Széki-tavi HE tagja fogta ki.

Vissza kell engedni!

Amíg a halállomány nem erősödik meg, a Balatoni Horgászrend tiltja a menyhal elvitelét. A halgazdaság arra kéri a horgászokat, hogy amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon!

A menyhal a Balatonban őshonos, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Számos egyéb utalás mellett az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből is tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük nagyon hasonló. Mára az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhatunk a menyhal túlélésében.

Fotó: Balatoni Halgazdaság

A menyhal újrahonosítási program 2015. júniusban indult el és azóta több mint 50 ezer előnevelt példányt engedtek szabadon a Balatonban. A visszatelepítési program óta ez a 4. regisztrált mennyhalfogás a tóban. A visszatelepítési programot követően az első kifejlett példányt tavaly májusban fogták ki.

Kiemelt kép: Balatoni Halgazdaság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik