Virágzó vidékünk

Kocsonyáról, farsangról, csokoládéról és a busókról szól a február

Lesz minden, mi szem-szájnak ingere.

Mint minden hónapban, februárban is körülnéztünk, milyen izgalmas programok várják országszerte azokat, akik kimozdulnának a négy fal közül. A december és január is tartogatott izgalmas fesztiválokat, szabadtéri rendezvényeket, a februárban egyre sűrűbben előbukkanó Nap pedig még több embert csábít a szabadba. Lássuk, hova érdemes vidéken kimozdulni.

BAROKK BÁL – GYŐR

Fotó: Facebook/Barokk Bál Győr

Hadd kezdjük a programajánlónkat egy nem mindennapi bállal. Győrben február 8-án lesz egy különleges esemény, a 28. alkalommal megrendezésre kerülő Barokk bál. A nem mindennapi élményt nyújtó farsangi bálon barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadja a résztvevőket. A bál helyszíne a Zichy-palota, ahol a termek egy részét korabeli freskók díszítik, melyeket csak ritkán láthat a közönség.

Az est a XVII–XVIII. századi zenék és táncok jegyében zajlik, a táncmester a kontratáncok világába vezeti be a bálozókat. A vendégeket korabeli barokk menüsor, játékos időutazás várja. A látogatók nagy része barokk jelmezben érkezik, ezért itt egyetlen éjszakára megérinti a vendégeket a barokk kor varázsa…,

A zene korhű, a vendégeket a ceremóniamester jelenti be a már egybegyűlteknek, az ajtónállók, a jelmezbe öltözött pincérek, a jósnő mind-mind olyan fontos szereplők, akik segítenek a hajdani bálok hangulatának felidézésében.

További részletek a bálról ITT.

CSOKOLÁDÉ KARNEVÁL – PÉCS

Fotó: Facebook/ Pécsi Csokoládékarnevál

Nyolcadik alkalommal rendezik meg február 8-9-én a Csokoládé Karnevált Pécsett, ahol a csoki 3D nyomtatással születik. A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett karneválon közel 20 édes programmal és az ország minden részéből érkező kézműves csokoládék vásárával várják a látogatókat. Ehető látványosságok, csokiszökőkút, szakmai előadások, gyerekjátékok, kiállítás és izgalmas bemutatók várják a látogatókat, emellett több mint egy tucat csokoládékészítő mutatkozik be az E78-ban.

A karnevál történetében először idén a Pécsi Tudományegyetem 3D projektjével való együttműködés keretében a 3D nyomtató  ehető csokoládét fog nyomtatni! Lesznek még csokis memória- és logikai játékok, csokirakodó kisvasút, animációs játszóház, de 3 kg-os csokitömbből is készül különleges pécsi motívumú csokikép. A Kemence Galériában csokoládépapír-kiállítás lesz látható. A részletes program megtekinthető ITT.

KOCSONYAFESZTIVÁL – MISKOLC

Fotó: Facebook/Kocsonyafesztivál Miskolc

Idén újra megnyitja kapuit Miskolcon a Kocsonyafesztivál. Ismét eleven lesz a főutca, lesz többek közt látványos felvonulás, zöld sátor, játszóház, a gasztrofesztiválon színes programsorozat várja az érdeklődőket. Az év legvidámabb téli fesztiválja tehát február 14-16 között újra visszatér. Szuper koncertek, utánozhatatlan vásári hangulat, és az eredeti miskolci kocsonya, no és a béka vár mindenkit szeretettel! A teljes program megtekinthető ITT.

KEVI BÖLLÉRTALÁLKOZÓ – TÚRKEVE

Fotó: Facebook/Kevi Böllértalálkozó

Aki nem Miskolcra megy, az látogasson el Túrkevére, ahol XIV. alkalommal rendezik meg a böllérek találkozóját szintén február 14-15-én. A rendezvényen a hagyományos népi disznóvágások hangulatát elevenítik fel. Lesz húsfeldolgozás, kolbásztöltés, hurka, toros káposzta, sült vér, kolbász és minden, ami szemnek-szájnak-gyomornak élmény. Az egész napos programok során lesz malacsütés, pálinkakóstolás, zene, tánc, egyszóval minden, ami egy igazi disznótoroshoz dukál. Emellett kirakodó vásár, néptánc bemutató, népi játszótér, íjászbemutató és sok egyéb színes program várja az ide látogatókat.

A részletes programról ITT lehet többet olvasni.

MÁTRAI BOROTVÁLÓS ASSZONYFARSANG – PARÁDSASVÁR

Fotó: Facebook/Paádsasvári Borotválós Asszonyfarsang esemény

Jókedvű farsangi forgatagra kerül sor február 15-én a Mátra egyik legszebb településén is. Lesz vidámság, jelmezek, fánk, forralt bor, tea. No és minden férfit “megborotválnak”!

Parádsasvár és vele együtt a Borotválós Asszonyfarsang, a mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét. 300 évvel ezelőtt az üvegfúvó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek ide, magukkal hozva színes népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is.

A népszokás szerint ezen a napon az asszonyok az esti bálra valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Púderként lisztet használtak, a munka végeztével pedig tükör helyett lyukas szitát vagy szakajtót mutattak. Így járták be az asszonyok énekelve, tréfálkozva a falut. A férfiak nem menekülhettek előlük, a fizetséget könyörtelenül behajtották!

További információk ITT.

CSOKOLÁDÉFESZTIVÁL – GYULA

Fotó: Facebook/Csokoládéfesztivál Gyula

Aki nem kolbászt vagy hurkát enne, az egyen csokit, és látogasson el február 15-16-án Gyulára, ahol 2 napos Csokoládéfesztivált rendeznek. Egész napos mézeskalács workshop várja az érdeklődőket, emellett lesz csoki suli, ahol csokoládé figurákat lehet formálni, a felnőttek csokoládé bikával rodeózhatnak vagy és részt vehetnek chilis csoki evőversenyen, valamint szombaton amatőr csokoládétorta és vasárnap amatőr gyümölcstorta verseny is lesz. Az első 200 látogató bon-bon szemet kap ajándékba. Program ITT.

Ugyanekkor Szegeden is bárki csokifesztiválozhat. Csokoládétenger, kényeztetés és egy bombasztikus meglepetés vár mindenkit. Program ITT.

ORSZÁGOS FARSANGI FÁNKFESZTIVÁL – NAGYKANIZSA

Fotó: Facebook/XII. Farsangi Fánkfesztivál

Szereted a farsangot? Na és a fánkot? Ha mindkét kérdésre igen a válasz, akkor Nagykanizsán a helyed, ahol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztivált rendeznek február 20-22-én. Lesz a velencei karnevál hangulatát idéző jelmezes felvonulás, gasztronómiai előadások, bemutatók, bor- és pálinkakóstolás, zalai specialitások és fánkkészítő verseny.

Sor kerül egy Guinness-rekord kísérletre is: a rendezvényen az egybegyűltek a tömeges fánkkóstolás rekordját igyekeznek majd megdönteni.

Lesznek még gasztromómiai különlegességek, kézműves termékek, bűn- és balesetmegelőzés, rendőrségi tanácsadás, sőt véradás és kutyás bemutató is. A Fánkfesztiválon igazán színes program vár mindenkit, részletes program  ITT.

BUSÓJÁRÁS – MOHÁCS

Fotó: Facebook/Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala

Maszkot ölt apraja-nagyja – farsangi készülődéssel indul február 20-án Magyarország legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválja, a Mohácsi Busójárás, ami február 20-25 között várja a térségbe látogatókat. Borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a telet és várják a tavaszt.

Legalább 800 busó és további 200 maskarás gyűlik majd össze, hogy elbúcsúztassa a zord évszakot, miközben természetesen számos színes program várja a nagyérdeműt.

A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.  Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Részletes program megtalálható az esemény honlapján ITT.

TÉLI BALATON-ÁTÚSZÁS – SZÁNTÓD-TIHANY

Fotó: Facebook

Ha a víz hőfoka megfelelő lesz, azaz eléri a +5 fokot, és az időjárás kegyes, február 22-én kerül megrendezésre a Téli Balaton-átúszást Szántód és Tihany között. Nem megfelelő időjárási viszonyok között a rendezvényt más időpontban bonyolítják le. A nevezések már lezajlottak, a nézőket szeretettel várja az esemény. A rajt a Szántód-rév keleti oldalon lesz, a cél pedig a Tihany-rév keleti oldalán.

A tudnivalókról ITT lehet tájékozódni.

A Balaton egyéb színes programokat is kínál: Fonyódon Kolbászfesztivál, Badacsonyban Kocsonya szépségverseny, Balatonfüreden Bringafarsang várja azokat, akik a tél utolsó hónapjában is szívesen kimozdulnának otthonaikból.

Kiemelt kép: Facebook/Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala

Tánc, ének és mulatság? Teszt, ami megmutatja, mit tudunk a farsangról
Fánk, konfetti, jelmez, bál, néphagyomány. Te mit tudsz ezekről?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik