Virágzó vidékünk

Március 15-én útjukra indulnak Magyarországon az emeletes vonatok

Előbb a Tiszához, aztán a Dunakanyarba visz a szerelvény.

Március 15-én először a cegléd-szolnoki vonalon utazhatnak az utasok az emeletes motorvonattal, áprilisban pedig már a váci elővárosi forgalomban is találkozhatnak a KISS-szel. Az év végéig tizenkilenc, nagy kapacitású elektromos szerelvény érkezik az elővárosi vonalakra, 2022 végéig pedig mind a negyven KISS forgalomba áll, írta a Magyar Nemzet információira hivatkozva az MTI.

Áprilistól a Dunakanyarban, a Budapest-Nyugati–Vác–Szob vasútvonalon is jár majd az új emeletes vonat. E két elővárosi vonalon találkozhatunk majd a májustól augusztusig érkező újabb emeletes vonatokkal.

A Szaharán át vezet a világ leghosszabb vonata
1963 óta szállítja a vonat a vasércet és a bátor utasokat 704 kilométer hosszan, át a sivatagon.

Összesen 40 KISS emeletes motorvonat gyártására szól a keretszerződés, de az ütemezést módosítani kellett. Idén 19, 2022 végéig további 21 emeletes motorvonat áll forgalomba hazánkban.

A gyártó Stadler cég hatszáz ülőhelyet biztosító kétszintes motorvonatain korszerű utastájékoztató rendszer, tágas utastér, wifi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók, valamint korszerű kamerarendszer lesz. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható vécé lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve tizenkét kerékpár vagy öt babakocsi szállítására alkalmasak.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Olvasói sztorik