Virágzó vidékünk

Új főnököt kaptak a veszprémi elefántok

Hollandiából érkezett a két hím ázsiai elefánt az Európai Fajmegmentő Program keretében.

A Veszprémi Állatkert korábbi három elefántja közül Dinkar nemrég Ukrajnába került, és már sikeresen beilleszkedett új otthonába, Félix pedig a Szegedi Vadaspark lakója lett. Helyettük érkezett Veszprémbe Kyan és Thuya Hollandiából, írta a Zaol.

Török László állatkert-igazgató a lapnak úgy nyilatkozott, hogy azért volt szükség erre a cserére, mert akkor működik jól egy elefántcsapat, ha a benne lévő egyedek pontosan meghatározzák, hogy kinek hol van a helye a rangsorban. Így most a legnagyobb hím, Nuka lesz a főnök. Az igazgató bízik benne, hogy szép csapatstruktúrát sikerül a jövőben kialakítanunk a két másik, fiatalabb hímmel.

Fotó: Kovács Bálint

Az igazgató kitért arra is, hogy nagyon jók a tapasztalataik a hímcsapat tartása terén. A most érkezett fiatal állatok állandóan játszanak, futnak, kergetőznek, tehát nagyon aktívak. Jelenleg zajlik a beszoktatásuk, de már külön-külön láthatóak a kifutón.

Kiderült az is, hogy új lakók érkezésekor az a gyakorlat, hogy egy héttel az érkezésük előtt a veszprémi kollégák kiutaznak, hogy megismerkedjenek az érkező állatokkal és a tartási sajátosságaikkal. Most a koronavírus-járvány miatt elmaradt a személyes tapasztalatszerzés. A szükséges információkat videokonferencia keretében sajátították el a gondozók, akik rengeteg felvételt nézhettek meg az új lakók tartásának napi rutinjáról.

Kiemelt fotó: Facebook/veszpremzoo/Kovács Bálint

Elefántok fürödtek a Balatonnál
A júliusi elefántfürdetésnek hagyománya van Balatonlellén, ahol idén is a Napfény Strandon került sor az eseményre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik