Virágzó vidékünk

Szirmot bontott a világ legritkább bazsarózsája a Mecsekben

Becslések szerint a bánáti bazsarózsa világállományának 90 százaléka él a Zengő gerincén.

Március első felében indult növekedésnek a bánáti bazsarózsa a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén, ám a koronavírus-járvány terjedése kapcsán meghozott intézkedések értelmében a terület és az ott élő bánáti bazsarózsák megismerését segítő, április 18-ra meghirdetett túra elmarad, írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A bánáti bazsarózsa a Mecsek legféltettebb és egyik legszebb lágyszárú növénye, hazánkban csak itt fordul elő. Becslések szerint a bánáti bazsarózsa világállományának mintegy 90 százaléka él a a Baranya megyei Zengő gerincén. Magyarországon 1982 óta fokozottan védett faj, eszmei értéke 250 ezer forint.

2020. március 12-én így bimbózott egy tő bánáti bazsarózsa a Mecsekben – Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Az április második felében nyíló bíborpiros virágaiban kevés sziromlevél, sok sárga porzó és ötágú termő található. A félárnyékos helyeket kedveli. Nevét Paenről, a görög istenek orvosáról kapta, mivel gyökerének görcsoldó főzetét egykor epilepszia gyógyítására használták.

Az elmaradt túra helyett a nemzeti park “kárpótlásul” gyönyörű fotósorozatot tett közzé, ahol – IDE KATTINTVA – nyomon követhető a növény fejlődése, bimbózása és virágzása.

Kiemelt kép: Kótsch Petra

12 tény az ünnepi virágok hercegnőjéről, a bazsarózsáról
Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa a tavaszi ünnepkör egyik gyönyörű jelképe.
Olvasói sztorik