Virágzó vidékünk

Porcelán váza formájú gigakilátót építenének Herenden

Ezzel is szeretnék felllendíteni a kisváros idegenforgalmát.

27 méter magas, herendi porcelán váza formájú kilátó megépítését tervezik a város határában. Szeretnék, ha a „világ legnagyobb vázája” a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva, 2023-ra elkészülne, írja a Veol.

Fontos, hogy különböző attrakciókkal itt tartsuk a vendégeket egy napra, vagy egy hétvégére, hogy ne csak kétórás program legyen Herend. A terv megvalósítása olyan hírverése lenne a Herendi Porcelánmanufaktúrának, illetve a városnak, ami 30 – 50 család turizmusból való megélhetését is biztosíthatná

– mondta a portálnak Jánszky Lajos László polgármester.

A várostól egy kilométerre van egy olyan domb, ahonnan körpanoráma nyílik a Herend-Szentgáli-medencére, a környező falvakra, illetve Veszprém, sőt a hegyek között Nemesvámos egyes részei, valamint Veszprémfajsz temploma is látható. Ide szeretnék felépíteni a herendi vázát formázó kilátót.

A kilátó látványterve – Fotó: Herendi Önkormányzat

Az óriás váza kilátót a manufaktúra egyik művésze tervezte. A hatszög alapú kilátó egy létező herendi porcelán vázát formál. Beton alapra építenék fel, és az acél vázra porcelán hatású műanyagból készülne a borítás, amit herendi mintákkal festenének meg.

Herenden azt remélik, hogy miután a közeljövőben Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, ehhez a programhoz is kapcsolódva, turisztikai támogatásokból megvalósíthatják a projektet.

Kiemelt képünkön a kilátó látványterve – Fotó: Herendi Önkormányzat

Mesés otthon lett a megviselt herendi vályogházból
Provence hangulata sugárzik a porta minden szegletéből.
Olvasói sztorik