Virágzó vidékünk

Csúcstechnológiával vizsgálják a fák egészségi állapotát Győrben

A magyar fejlesztésű eszköz hanghullámok segítségével elemzi a törzset és az ágakat.

A fák egészségi állapotának vizsgálatára alkalmas készüléket vásárolt a közelmúltban a Győr-Szol Zrt. A Fakopp elnevezésű akusztikus tomográf feltárja a fák törzsének belső szerkezetét, írta a Kisalföld.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A magyar fejlesztésű Fakopp nevű műszer alkalmas a fák törzsének, nagyobb ágainak roncsolásmentes vizsgálatára. A készülék segít abban, hogy Győrben csak a valóban beteg, balesetveszélyes növényeket vágják ki és tovább gyarapodjon a városi faállomány.

A 3D-technológiát alkalmazó Fakopp működése a fatörzsön körben elhelyezett érzékelők között gerjesztett hang terjedési sebességének mérésén alapszik. A hanghullámok segítségével azonosíthatjuk az egészséges, a korhadt vagy az üregessé vált részek helyét és méretét, a fa belsejének állapotáról grafikus képet kapunk

– nyilatkozta a portálnak Máté Károly városüzemeltetési ügyintéző, aki a továbbiakban végezni fogja a környékbeli fák vizsgálatát.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A városüzemeltetési igazgatóságaszámít a lakosság közreműködésére: amennyiben bejelentés érkezik balesetveszélyesnek látszó fáról, a szakemberek soron kívül elvégzik a vizsgálatot a Fakopp műszerrel.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Fák és erdők nélkül nincsen fenntartható jövő
Kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik