Virágzó vidékünk

Búbánatvölgy, a Dunakanyar rejtett csodája

Búbánatvölgy közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik: a Dunakanyar egyik zugában, a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben, húzódik észak-déli irányban a Duna–Ipoly Nemzeti Park határán.

Rendkívül népszerű kirándulóközpont, bográcsozáshoz, családi kikapcsolódáshoz, túrázáshoz, sportoláshoz és horgászáshoz is tökéletes helyszín. Könnyen megközelíthető, de alapvetően csendes, félreeső helyen található. Akár gyerekekkel is érdemes felkeresni a Búbánatvölgyet, a legkisebbeket ugyanis egy korszerű játszótér várja.

A Búbánatvölgy a Szamárhegy és a Kerektó városrésszel együtt teljesen körbeöleli a 307 méter magas Szamár-hegyet (eredeti nevén Zarmárd-hegyet). A három városrész közül Búbánatvölgy a legkisebb.

Búbánatvölgyben ered a Majális-forrás és a Hideg-forrás. 2006 szeptemberében, mikor a város ivóvízellátásának érdekében új kutakat fúrtak a Kusztusi-dűlőben, 200 méter mélyen 32 °C-os vizet találtak.

Északról a 11-es főút és a Duna határolja. A Duna másik oldala már Szlovákia, a folyóra a Hideglelős-kereszttől és a Sas-hegyről páratlan panoráma nyílik.

Leyer Péter fényképész ezt a csodát örökítette meg a napokban, remekül sikerült fotóit pedig alább meg is osztjuk olvasóinkkal.

Fotó: Leyer Péter
Fotó: Leyer Péter
Fotó: Leyer Péter
Fotó: Leyer Péter

Leyer Péter Facebook- illetve Instagram-oldalát a természet szerelmeseinek érdemes követnie, a fényképész ugyanis rendszeresen csodás képeket posztol a közösségi médiában az ország legkülönbözőbb szegleteiből.

Ausztriának jutott a legbámulatosabb Dunakanyar
Nehéz rá jelzőket találni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik