Virágzó vidékünk

Páratlan látványt nyújtanak a bükkaljai pincemúzeum tufafaragásai

A különleges Pelyhe Pince-Múzeumban Matyóföld jellegzetességeit, népviseletét is meg lehet ismerni.

A kaptárköveiről is híres, festői Hór-völgy szomszédságában, a Bükk déli lejtőin fekszik Bükkzsérc, amelynek egyik különlegessége a Pelyhe Pince-Múzeum, melynek megálmodói, Pelyhe András és felesége, Edit. A Hungarikum címmel elismert Bükkaljai kőkultúrához tartozó pince rejti Magyarország első zsűrizett tufapince faragásait.

Férjem tardi matyó születésű, de mivel helyileg nem ott élünk, a látogatáshoz mindenképpen szükséges az előzetes bejelentkezés. Mindig is az volt a célunk, hogy megismertethessük másokkal e vidék természeti és néprajzi értékeit. Akit tehát a történelem jobban érdekel, annak friss nyugdíjas pedagógus-házaspárként szívesen mesélünk  a táj jellegzetességeiről, a közeli Matyóföld népviseletéről és szokásairól

– mondta megkeresésünkre Pelyhe Andrásné.

12 év után bukkant fel a citrombillegető Bükkalján
A mostani, rendkívül száraz tavaszban több ritka madárvendéget is lencsevére kaptak a térségben.

A Pelyhe-féle magánmúzeum 2006 augusztusában nyílt meg a Facebook-oldala alapján. Az 1800-as években épült présház és a pince az egyház tulajdona volt, 2000-ben került a család tulajdonába. A pincében néhai Soltész Sándor helyi tufafaragó mester alkotásai láthatók, amelyek életnagyságban mutatják be a szőlőművelés jeleneteit.

A présház ma két különálló helységből áll, az eredeti régi és a hozzáépített új épületből. A felújított „matyós” épületrészbe több, mint 100 éves mestergerendák kerültek.

A munkálatokat a húsz méter hosszú riolittufa faragásaival és villamosítással kezdtük, majd a régi hatvan centis kőfalból készült présház tetőszerkezetét építettük újjá. A tufapince oldalaiba tizenhárom ablakmélyedést készítettünk. A régi présház mellé hozzáépítettünk egy félkör alakú építményt, amely templomhajóhoz hasonlít, közepén egy háromfunkciós kemencével. Később ezen épületrészt múzeummá alakítottuk, a borfeldolgozással kapcsolatos régi tárgyakat állítottuk itt ki

– mesél a Pelyhe-házaspár a felújítás folyamatairól. A járvány miatti szigorítások enyhítését követően ismét szeretettel várják az érdeklődőket, arra kirándulókat.

Fotók: facebook.com/Pelyhe.Pince.Muzeum

Zsűrizett piincefaragás

Közzétette: Pelyhe Pince-Múzeum – 2017. május 7., vasárnap

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik