Virágzó vidékünk

Somogyország kincsei a tüneményes petesmalmi vidrák

Somogyország kincsei a tüneményes petesmalmi vidrák

Üvegkalitka mögött tartott állatokkal nem biztos, hogy olyan élményben lesz részünk, mintha testközelből élnénk meg a találkozást.

A Petesmalmi Vidrapark egy természetvédelem alatt álló, turisták által is látogatható tórendszer a Somogy megyei Lábod község közelében. 1998-ban a Somogyi Természetvédelmi Szervezet hozta létre ezt a területet, mely 2012-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést.

Fotó: Harmath Beáta

A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi „vidraparadicsom”, ahol védelmet, búvóhelyet, élelmet talál az Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozó.

Fotó: Harmath Beáta

A Petesmalmi Vidrapark az egyetlen vidramenhely az országban: ide kerülnek állatkertekből a kis vidrák, de az emberek is figyelmesen járnak-kelnek és odaviszik azokat, ha találnak egy bajba került állatot.

Fotó: Harmath Beáta

Üvegkalitka mögött tartott állatokkal nem biztos, hogy olyan élményben lesz részünk, mintha testközelből élnénk meg a találkozást, a háboríthatatlan valóságot.

Fotó: Harmath Beáta

A vidrapark azért is egyedülálló, mert európai vidrát láthatnak a kíváncsi látogatók. Itt az évek alatt kialakult rend szerint nappali körülmények között figyelhető meg a kis vidrák élete.

Fotó: Harmath Beáta

A parkban közelről tanulmányozhatjuk a vidrát, ezt a védett, rejtett életmódot folytató állatot, megismerkedhetünk életmódjával, viselkedésével. Nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is különös élmény a vidrák pajkos játékának megfigyelése.

Fotó: Harmath Beáta

Harmath Beáta fotós az elmúlt hetekben megmutatta a Sokszínű vidéknek a Cserhát tavaszi ébredező arcát és a Fót és Mogyoród közötti virágmezőket. A fotós a napokban a Petesmalmi Vidraparkba látogatott, ahol lenyűgöző felvételeket készített a természet szépségeiről, rétekről, madarakról, tavakról, de a fókuszban természetesen a kíváncsi, jókedvű és játékos vidrák voltak.

Fotó: Harmath Beáta

Kiemelt kép: Harmath Beáta

Kézen fogva alszanak a tengeri vidrák
A romantikus dolognak teljesen praktikus oka van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik