Virágzó vidékünk

Harmadszor láttak feketeszárnyú kuhit Magyarországon

Feketeszárnyú kuhit figyeltek meg hétfőn a Baranya megyei Sumonynál, írja Facebook-oldalán a Birding Hungary.

Mint a posztban írják, a fajt egyre többet látni Európa-szerte, de még mindig igen komoly ritkaságnak számít Magyarországon.

Hazánkban eddig mindössze kétszer találkoztak vele. 2012-ben a Zámolyi-medencében, a vértesi natúrparkban észlelték, és ezzel új madárfajt köszönthettünk az országban, majd két évvel ezelőtt, 2018-ban Szabadszállás környékén találtak feketeszárnyú kuhit, amely egy repcetábla feletti vezetéken üldögélt.

Elterjedését tekintve Dél-Afrikában és Dél-Ázsiában mondható igen gyakori madárnak, de a közelmúltban egyre több délnyugat-európai megfigyelése van.

A vércse méretű madár világos szürkés színezetével, kissé széles, de hegyesedő felül fekete szárnyfedőkkel tarkított szárnyával, rövid nyakkal párosuló nagy fejével összetéveszthetetlen.

Idén egyébként a május is bővelkedett madárritkaságokban: 2015 után először bukkant fel borzas gödény itthon, 50 év kihagyás után 10 hónap alatt másodszor láttak apácahantmadarat Kecskemétnél, majd egy korábban soha nem látott madárfajt, zöld gyurgyalagot is azonosítottak Dabasnál a napokban.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Olvasói sztorik