Virágzó vidékünk

Négy és fél kilós gombát találtak Seregélyes határában

Régen bukkantak ilyen nagy pöfetegre az országban.

Az elmúlt hetekben gőzerővel indult be Magyarországon a gombaszezon. A legtöbben a vargányák megjelenését várták, melyből bőséggel akad a magyar erdőkben, sőt a Bükkben egy kétkilós példányt is találtak. Volt olyan eset is, amikor elég volt a kertbe kimenni: mint megírtuk, egy Baranya megyei hölgy szarvasgombára bukkant a kertjében.

Ebből a két gombából sokan jóllaknának
Találtak már ennél nagyobbat is, de ezek is méretes példányok.

A ritka esetek között találtunk egy újabb kuriózumot: Hege Norbert a Fejér megyei Seregélyes határában június 30-án hatalmas, négy és fél kilós pöfeteg gombát talált. Bár korábban a Sokszínű vidék beszámolt a Somogysárdon szedett 3 kilós “pöfiszörnyről”, illetve erdélyi társairól, hazánkban régen hoztak nyilvánosságra ilyen nagy pöfetegről szóló kalandot.

A valamikori agárdi gazdaság hatalmas területén komoly állatartás folyt, ebből adódóan a – ma már magánkézben lévő – földek minősége kiváló, jó táptalajt nyújt egyes gombáknak. A gazdaság egykori területén, Seregélyes határában egy erdőszéli út mellett találtunk rá öcsémmel a 4,5 kilós pöfetegre, mely nagyságának köszönhetően messziről virított

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Hege Norbert.

A fiatalember régóta járja a természetet és ezt a környéket, közeli barátságban van a gombákkal. Azt is elárulta, hogy évek óta nem talált pöfeteget, ilyen nagyot pedig soha.

A gombát megtalálása idején már egyes részein kikezdték a rovarok, de panaszra így sem volt okunk. Megtisztítása után néhány szomszédnak is jutott belőle, mi rántott gombát készítettünk

– újságolta a szerencsés gombázó.

Ilyen gombát korábban csak egyszer találtak Magyarországon
A Börzsönyből került elő a második.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik