Virágzó vidékünk

Azonnal népszerű lett a Dunakanyar saját hajójárata

A Nagymaros és Zebegény közötti vonatpótló hajójárat olyan népszerű lett, hogy a Mahart úgy döntött, új körjáratot indít – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a nagymarosi kikötőben tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Rétvári Bence emlékeztetett, június 17-én két ütemben nagy mennyiségű víz zúdult le, amely 6 ezer köbméter hordalékkal borította el a vasúti síneket és a közutat. A MÁV leállította a vonatforgalmat. Az utazás, elsősorban a munkába járók segítéséért a Mahart vonatpótló hajójáratot indított Nagymaros és Zebegény között.

Mivel a járat nagyon népszerű lett, a Mahart úgy döntött, hogy új hajójáratot indít: a Hop on – Hop off körjárattal, amely július 3-án indult el, a Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád vonalon lehet hajózni napijegy váltásával, azaz az utat meg lehet szakítani. A jegyek személyenként 500 forintba, a kerékpárszállítás 200 forintba kerül, hasznos információkat a Helló, Dunakanyar civil oldalon lehet találni.

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán

Spányik Gábor, a Mahart ügyvezetője közölte: a Hop on – Hop off körjárat a dunakanyari településeket kívánja összekötni. Az elmúlt hétvége három napja alatt csaknem 2500 utas használta a járatot, hétköznap pedig egy járaton az átlagos utasszám 200 fölött volt.

Jövő héttől napi két hajójárat közlekedik keddtől csütörtökig – folytatta -, de hétvégén – és szükség esetén hét közben is – 3 hajó is forgalomba állhat. Ez az utasok egymás közötti távolságtartását is szolgálja – mondta a koronavírus-fertőzés megelőzésére utalva. A hajókon már teljes kiszolgálást tudnak nyújtani, büfé is várja az utasokat.

Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatón Nyiszter Tamás, a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese bejelentette: hétfőtől, június 13-ától egy vágányon már közlekedhetnek a vonatok Nagymaros és Szob között. Elmondta: várhatóan a nyár végére fejeződik be a közúthoz közelebbi vágányzat helyreállítása, a rézsűt megtámasztó támfalak megépítése, hogy azon a sínpáron is megindulhasson a vonatközlekedés.

Július 13-án a nemzetközi forgalom is megindul, néhány járat azonban 14-étől közlekedik – tette hozzá. A vezérigazgató-helyettes közölte: a károk helyreállítása 150 millió forintba kerül, és a munka nagy része még hátra van.

Búbánatvölgy, a Dunakanyar rejtett csodája
Ahol átlátni a folyó felett Szlovákiába.

Kiemelt kép: MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik