Virágzó vidékünk

Ma újraindul az ország legrégebbi erdei vasútja

Másfél év után szünet után szállít újra utasokat a Zsuzsi vonat Debrecen és Hármashegyalja között.
Korábban a témában:

Másfél év után szünet után újra szállít utasokat Debrecen és Hármashegyalja között az ország legrégebben működő erdei vasútja, amelyet 138 évvel ezelőtt nyitottak meg, írta a Dehir.

Megfiatalodott Gyöngyi, a Mátra legendás gőzöse
A hatvanéves öreg "hölgy" régi pompájában közlekedhet a mátrai vasútvonalon.

A Zsuzsi Erdei Vasút első 21,5 kilométeres szakaszát a debreceni fatelep és Nyírmártonfalva között 1882. július 16-án, 138 évvel ezelőtt nyitották meg. Ennek évfordulóját ünnepli most a szinte teljesen megújult Zsuzsi.

A korszerűsítés keretében felújítottak három mozdonyt. A legpatinásabb jármű az 1923-ban épült, 394 032-as pályaszámú gőzmozdony, amely az ország legidősebb keskenynyomközön működő gőzmozdonya. Megújult három személykocsi is, valamint a korszerűsítés kiterjedt a Ruyter utcai állomás épületeire is: a Nagyfűtőházra. a Kismotorszíre és megerősítették a Debrecen és Hármashegyalja közötti 17 kilométeres pálya fennmaradó 7 kilométeres szakaszának az al-, és felépítményét is. A műemléki védettség miatt a megerősített pályaszerkezetre a meglévő síneket rakták vissza.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A megújult debreceni Zsuzsi vasút július 18-án, szombattól újra várja a pihenni vágyó debrecenieket és turistákat naponta három vonatpárral.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

100 éves az ország leghosszabb erdei kisvasútja
Útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.