Virágzó vidékünk

Ritka nyári csodát tett az egyik legszebb tavaszi vadvirág

Márciusban szoktak ilyen fotókat készíteni. Ezúttal júliusban is lehet.

Szokatlan jelenséggel találta szemben magát múlt hétvégén az Aggteleki Nemzeti Park egyik munkatársa Varbóc környékén, olvasható a park Facebook-oldalán.

A poszt szerint felébredt a leánykökörcsin, meg is örökítették a látványt, de mint írják, ilyen fotókat március végén szoktak készíteni.

Nagyon ritkán előfordul ilyen késői virágzás, ha száraz tavasz után csapadékos, hűvösebb nyár következik. A varbóci termőhely nagyon köves (kőtörmelékes), alapvetően száraz terület, valószínűleg ezért is jön jól a csapadék a nyugvó növényeknek

– magyarázták.

A leánykökörcsin egész részét beborító puha bunda védelmet nyújt a virágnak az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen a február végi-március eleji napokban – amikor jellemzően nyílik – előfordulhatnak mínuszok is.

A faj igen erős és hosszú karógyökeret fejleszt, mellyel az extrém száraz élőhelyein a vízutánpótlását biztosítja. A leánykökörcsin hat lepelevélből álló, halványlila kelyhe az ég felé néz. Porzói élénksárgák, melynek édes illata, a téli álmukból ébredező rovarokat év elején szinte mágnesként vonzza magához.

Virágzása általában rövid ideig, mintegy 2-3 hétig tart. A növény 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

2020 gyógynövénye a bíbor kasvirág
A növény a felsőléguti megbetegedések kezelésre használható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik