Virágzó vidékünk

Felvonulás nélkül is bájos arcát mutatja a Debreceni Virágkarnevál

Most sem maradtak virágkocsik nélkül az érdeklődők.

Ünnepi hangulatban, zászlófelvonással és kenyérszenteléssel kezdődött meg az idei, sorrendben 51. virágkarnevál augusztus 20-án reggel Debrecen főterén, írta az MTI.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A járványhelyzet miatt az idén minden más, mint a korábbi karneválokon: elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, nem érkeztek külföldi énekesek és táncosok a fesztiválra, de virágkocsik nélkül most sem maradtak az érdeklődők.

A református Nagytemplom előtti téren tíz virágkompozíciót tekinthetnek meg a karneválra érkezők csütörtökön, egy nappal később pedig a Nagyerdőben, a II. János Pál pápa téren

– jelezte az MTI-nek Bódor Edit, a karnevál főszervezője.

A kompozíciók a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, valamint az elődök, a hagyományok tiszteletét és az összetartozás érzését jelenítik meg

– tette hozzá.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Utóbbira példa Debrecen város Trianon 100 című virágkocsija, Hajdúszoboszló virágkompozíciója pedig Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette le a lovas hajdúkat Szoboszlóra.

Ezúttal is láthatják az érdeklődők a Szent koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsikat.

Az AKSD városgazdálkodási cég a természetvédelmet előtérbe helyező virágkocsival készült, a debreceni Szakképzési Centrum kocsiján Vuk, a rókakölyök biztat a helytállásra, a Fórum bevásárlóközpont kocsija Szinyei Merse Pál Lila ruhás nője előtt tiszteleg, a Richter Gedeon gyógyszercég kocsija az Egyszer volt… Az élet címet viseli, a Teva gyógyszergyár kompozíciója “úgy tiszteleg az anyák megmentőjeként és az orvosi kézfertőtlenítés megteremtőjeként ismert Semmelweis Ignác előtt, hogy közben üzen a járvány sújtotta jelennek”.

A hajdú-bihari önkormányzat és a romániai Bihar megyei tanács közös kocsija Szent László lovagkirály előtt tiszteleg.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Miután a nézők ezúttal közvetlen közelről szemlélhetik meg az alkotásokat, nagyobb felelősség hárult a készítőkre. Olyan növényeket, virágokat használtak a kocsik “felöltöztetésére”, amelyek színesebbek, részletgazdagabbak, önmagukban is egyfajta virágkötészeti alkotások

– mondta Pikó Sándor képzőművész, több virágkocsi megalkotója.

A virágkarneváli programhoz számos gyermekrendezvény, és kulturális bemutató kapcsolódik.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Táncoló stranddal kezdődik ma a karneváli hét Debrecenben
A felvonulás elmarad, de nem hiányoznak a hagyományos és vadonatúj programok.
Olvasói sztorik