Virágzó vidékünk

Táncoló stranddal kezdődik ma a karneváli hét Debrecenben

A felvonulás elmarad, de nem hiányoznak a hagyományos és vadonatúj programok.

A Debreceni Virágkarnevál Debrecen legismertebb, Magyarország egyik legnagyobb rendezvénye, amely az utóbbi években egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Idén a járványhelyzet miatt nem lesz karneváli menet, nem lépnek fel külföldi művészeti csoportok, nem tartanak stadionshow műsort és nem lesz tűzijáték sem. A karneváli héten, augusztus 15-23. között hagyományos és vadonatúj programokkal várják az érdeklődőket.

Ötször tervezték át a debreceni virágkarnevál idei programjait annak érdekében, hogy az érdeklődők a változó járványhelyzetben is a lehető legbiztonságosabban vehessenek részt a karneváli hét rendezvényein.

A karneváli hét mai nyitónapjának egyik üde színfoltja az Aquaticum Strand területén 10 órakor kezdődő Táncol a strand! elnevezésű program lesz.

Ez az ország legkülönlegesebb strandja
A 8,5 hektáron elterülő strandon 5500 négyzetméter vízfelülettel 15 medencét építettek.

A karneváli hetet több napon át tartó fénytárlat színesíti, amelyet a Csokonai Színház teljes felújítás előtt álló épületében rendeznek meg. Augusztus 17. és 22. között 14 fényművészeti installációt tekinthetnek meg az érdeklődők a Csokonai Színház falai között, ahol óránként tárlatvezetést is tartanak. Utóbbiakra regisztrálniuk kell majd az érdeklődőknek, és a távolságtartás mellett a jelenlegi állapotok szerint szájmaszkot is kell majd viselniük.

Az augusztus 20-ra teljesen megújuló Dósa nádor teret – ahol felavatják Szent István király egész alakos szobrát – különleges fényfestéssel teszik látványossá. Az egyik homlokzaton például animáció formájában Szent István király jelenik majd meg séta közben. Ugyancsak fényjáték várja a régi városháza udvarán a zenés esték iránt érdeklődőket.

A Klasszikusok éjszakája című program keretében augusztus 15-én a Kölcsey központban nagykoncerttel, a város különböző szabadtéri pontjain, többek között a Nagytemplom mögötti Emlékkertben és a Déri téren kamraprodukciókkal várja az érdeklődőket a Kodály Filharmónia Debrecen.

Az idén a 60. születésnapját ünneplő, eredetileg Lúdas Matyi nevét viselő debreceni vidámpark ad otthont a Galiba gyermekfesztiválnak. Utóbbin óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai a maguk készítette kiskocsikkal vonulva kóstolnak bele a karneváli hangulatba.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Új magyar rekord: 326-an táncolták egyszerre a Mikepércsi csárdást
A legfiatalabb táncos a tépei 8 éves Békési Nimród, a legidősebb a hajdúdorogi 74 éves Kiss János volt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik