Virágzó vidékünk

Ízes élményeket kínálnak a magyar pincefalvak

Hazánk borvidékei, a gyönyörű pincefalvak, pincesorok télen-nyáron várják a bor szerelmeseit.

Ahogy rövidülnek a napok, egyre inkább behúzódunk a meleg lakásokba, egyre nehezebben vesszük rá magunkat arra, hogy kiránduljunk. Pedig a borongósabb őszi napokon, sőt a hidegebb időkben is érdemes kimozdulni. Szerencsére hazánkban bőven akad látnivaló – olyanok is, amiket a zordabb időjárás idején is érdemes felkeresni. Például hazánk borvidékeinek ékességei, a gyönyörű pincefalvak, pincesorok.

Kincsként óvják Európa legnagyobb pincefaluját Hajóson
Legújabb büszkesége a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont egy szépen felújított uradalmi épületben a pincefalu közepén.

A pincefalvakban a pincék hosszú sorban, egymáshoz igen közel helyezkednek el, jól körülhatárolható területen. Napjainkban jelentős néprajzi és kulturális értéket képviselnek. A pincefalvak esetében a pincék száma százas nagyságrendű, a présházak jól körülhatárolható területen találhatók és rendezett térszerkezettel bírnak, míg a pincesorok esetében a pincék száma vagy nem éri el a százat vagy, ha ha mégis, a térszerkezet egyszerű, egy utcás jellegű.

Akár egyiket, akár másikat látogatjuk meg, fennséges ízeikkel, kultúrális értékeikkel, páratlan látványukkal elkápráztatnak bennünket télen-nyáron egyaránt.

A teljesség igénye nélkül íme néhány borkóstolásra, barangolásra kiváló úti cél!

Villánykövesd

Fotó: Országalbum/ Balla Béla

A borairól méltán híres község, melynek mindössze 380 fős a lakossága, Baranya megyében, a Villányi-hegység északkeleti oldalánál található. 57 műemlék pince és 20 védettséget nem élvező pince található itt, két- illetve helyenként 3 sorban. Nem csak a bort, hanem a fotózást, festést kedvelők is előszeretettel látogatják, hiszen látványra is fennséges a háromszintes pincesor.

A műemlék pincesorról elmondható, hogy az ország egyik legszebb, leglátványosabb műemlék együttese.

Fotó: Országalbum

Szurdokpüspöki

Fotó: Országalbum/Miklós Rácz

Szurdokpüspöki Nógrád megyében, a Mátra hegység tövében található. Keletről a Mátra nyugati nyúlványa, dél felől a Nagy-Hársas, nyugatról pedig a Cserhát hegység lankái határolják. A területről egyértelműen elmondható, hogy  kiváló szőlőtermő vidék, ahol régen közel 150 hektáron termeltek a község határában szőlőt.

A falu szélén, a Kisvölgyben található maga a pincesor, ami a szőlőművelés több évszázados hagyományaira emlékeztet.

Fotó: Youtube

Cserépfalu

Fotó: Youtube

Cserépfaluban több pincesor is található (Berezdalji, Pásti, Fidóci, Csecslápai, Suragödri, Pincevölgyi, Kácsi úti pince), ezen kívül a település közel 500 riolittufába vájt pincével is büszkélkedhet. Az 1100 fős település Egertől 23, Miskolctól 17 km-re található, tagja a Bükki borvidéknek és a Bükkaljai Borút Egyesületnek.

A Berezdaljai pincesor a legismertebb és legszebb, építészileg egységes képet mutató pincesor, itt három sor pince sorakozik egymás fölött a domboldalon.

Fotó: Youtube

Cák

Fotó: Wikimedia commons

A Vas megyei, 270 fős Cák település a Soproni borvidék tagja. Kőszegtől nyugatra helyezkedik el, a Kőszegi-hegység keleti lábánál. Az alpokaljai település régen szőlőtermesztéssel foglalkozott, de az egész kontinensen végigsöprő filoxéra járvány elpusztította az itteni tőkéket. Ekkor a helyi lakosság áttért a gesztenyetermesztésre.

Az egykori szőlőtermesztés emlékét őrzi a település határán lévő műemléki védelem alatt álló pincesor, ami jelenleg szabadtéri Néprajzi Múzeumként működik, a környék igazi színfoltjaként. Az itt található présházak legtöbbje a a XIX. század elején épült. A zsúpfedeles présházak általában egyterűek, földes padozatúak, boronafalúak, ollólábas, szelemenes tetőszerkezetűek.

Fotó: Országalbum/Fotoman

Hercegkút

Fotó: Youtube

A közel 700 lakosú Hercegkút község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sárospataktól néhány percre található. A hozzá tartozó pincesor 195 pincéjével 2002-ben a Világörökség részévé vált, a Tokaj-Hegyaljai borvidék felvételének köszönhetően.

A település egyik végén, ligetes területen találhatóak a kőporosi pincék. A falu másik végén pedig látható a Gombos-hegy, ahol négy párhuzamos sorban sorakoznak a gomboshegyi pincék egymás alatt. Jellegzetes háromszög alakú bejáratuk jól felismerhető. Igazi remekek ezek a pincék, amik nagyszerű témát nyújtanak a fotózni szertő turistáknak is.

Fotó: Facebook/Fehér Elvira

Paks

Fotó: Németh Zsolt

A közel 20 000 lakosú Paks város Tolna megyében, a Tolnai borvidéken található, a Mezőföldön helyezkedik el.

A szőlőtermesztés a XVIII-XIX. században lendült fel, ebben nagyrészt szerepük volt az akkoriban betelepült sváboknak is. A présházak építése zömmel a XIX. század elejére tehető. Sok pince található a Sárgödör téren, a többi pedig a környező utcákban kapott helyet. A régi paksiak elmondása szerint, a Sárgödör téren már a XVI. században álltak pincék, ezekben nem csak tároltak, de menedéknek is használták őket. Ide menekült a lakosság a törökök elől.

A présházak szorosan egymás mellé épültek, átlagosan 50 négyzetméteres alapterület és a hagyományos gerendás famennyezet jellemzi őket. A pincék 10-30 méter hosszúak. Érdekes, hogy a házakban szobákat nem alakítottak ki, de padlást igen.

Az elmúlt húsz évben a présházak új életre keltek, 1999-ben város önkormányzata védelem alá vonta a teret.

Fotó: Németh Zsolt

Nyúl

Fotó: Országalbum/Hajna

Nyúl több mint 4 000 lakosú község Győr-Moson-Sopron megyében. A község fölött található Európa egyik legnagyobb eső vájta homokkő szurdokvölgye, ami 650 méter hosszú, 40-60 méter széles, helyenként 20-30 méter mély képződmény.

A löszmélyutak falában hihetetlen hangulatos pincesor található. A Pannonhalmi borvidék földbe fúrt pincéi közül sok megszépült az elmúlt évtizedben, hasonló formát kapva. A pincék homlokzatot kaptak és egy részüket ki is szélesítették, téglával kirakták. Így nem csak a kinézetük szépült, de málladozó falukat is megerősítették.

Fotó: Pleszinger László

Természetesen a listánk korántsem teljes, a kimaradt borvidékek, a gyönyörű pincefalvak, pincesorok télen-nyáron várják a bor szerelmeseit.

Kiemelt kép: Németh Zsolt

Világörökségi jelkép az emeletes pincesor
Minden évszakban üdítő látványt nyújt a környék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik