Virágzó vidékünk

Karsztforrás tört fel egy tatai játszótéren

Tata város weboldala
Tata város weboldala
Az egyik feltáró fúrás helyszínén várható volt a víz feltörése.

Tata Város Önkormányzatának megbízásából tavasszal egy komplex vizsgálat indult a város vízföldtani helyzetének felülvizsgálata céljából, a jelentősen megemelkedett és mára már stabilizálódott karsztvíz által veszélyeztetett városrészek lehatárolására, az esetlegesen szükséges beavatkozások meghatározására, olvasható a város weboldalán, ahol arról is tájékoztatnak, hogy feltört egy forrás a Kazincbarcika utcai játszótéren.

Egy viszonylag vízveszélyesnek minősített területen, a vízfakadásokkal érintett Május 1. út 43-45. számú. épületekkel szemközti parkban egy héttel ezelőtt indult el az egyik feltáró fúrás, ahol várható volt a víz feltörése. Éppen ezért 8 méter mélységig egy acél vezércsőt építettek be, amit elcementáltak

– írja a portál.

Kapcsolódó
Őszi csoda: magasba szökött a Bükk egyik karsztforrása
Ismét működésbe lépett a túrázók egyik kedvenc látványossága.

A víz fogadása először szivattyúval történt, majd másnap egy vízlevezető árkot építettek a közeli csapadékvíz csatornáig, hogy a víz gravitációsan, „szabad lábon” juthasson a vízelvezető rendszerbe.

A kivitelező cég  célra speciális, gyorsan kötő, gélesedő fúrási iszapjavító anyagot használt a víz visszaszorítására. Pillanatnyilag a megkötésére várakoznak, újabb beavatkozás csak akkor történik, ha a benyomott zagy stabilizálódik. Ekkor születik döntés a még szükséges további intézkedésekről.

Kapcsolódó
Nem várt ritkaság tűnt fel Tatánál
Ez a faj a Nyugat-Európa tengerparti területein telel és a Kárpát-medencébe csak nagyon ritkán vetődik el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik