Virágzó vidékünk

Cölöpsétány magasodik a tatai láperdő felett

A Fényes-Forrás Tanösvény és környezete minden évszakban csodás arcát mutatja.

Tata a vizek városa, mely műemlékekben, látnivalókban gazdag, természeti szépsége pedig minden évszakban lenyűgöző. Legismertebb nevezetessége az Öreg-tó, ahová minden év őszén vadludak tízezrei gyűlnek össze. Ekkor tartják a kisváros legnagyobb rendezvényét, a Tatai Vadlúd Sokadalmat.

Fotó: Bódi Katalin

A sok természeti látnivaló között szintén egyedi a település országos viszonylatban is páratlan tanösvénye, a Tata melletti Fényes karsztforrás-csoportjánál kialakított Fényes-Forrás Tanösvény, mely végigvezet a tiszta vizű források felett, a láperdő égerfái között.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A 2015-ben épült 1350 méter hosszú cölöpsétány és környezete szigorúan védett természetvédelmi terület. 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik, ahol egy 14 méter magas, fából ácsolt torony jelzi, hogy a mélyben húzódó karsztvíz ilyen magasságba szökne, ha szabadon törhetne fel.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A tanösvény leglátványosabb része a közel 4 hektár nagyságú láperdőben kialakított szakasz a kilátótoronnyal. A nyílt vízfelületű lápból kelőbújó fatörzsek meséssé teszik az egyedülálló tájat, mely minden évszakban tartogat érdekességet. Bódi Katalin fotós a napokban járta be a cölöpsétányt, és gyönyörű felvételeket készített a ritka látványosságról.

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik