Virágzó vidékünk

Annyi vaddisznó van Pogányszentpéteren, hogy körbe kellene keríteni az egész falut

Getty Images
Getty Images

Focisták helyett a vaddisznók „játszottak” a pogányszentpéteri futballpályán az elmúlt hetekben. Az állatok több helyen is feltúrták a százszor negyvenöt méteres gyepet, írja a sonline.hu.

Mint írják, van, ahol húsz centiméternél mélyebb csapásokat hagytak maguk után, de dagonyázó helyet is kialakítottak a fűben. A Zala megyei harmadosztályban játszó csapat emiatt kénytelenek lesznek a következő időszakban más településen pályára lépni majd.

Flinger Tamás, Pogányszentpéter polgármestere elmondta: már beszéltek egy futballpályákkal foglalkozó nagykanizsai szakemberrel, aki szerint boronálni és füvesíteni kell majd a területet, de kerítésre is szükség lesz azért, hogy megakadályozzák a további károkat. Ehhez viszont sok pénzre lenne szükségük.

A kertekben is látszanak a vadállatok nyomai. Mivel településünk az erdő szomszédságában van, a vadak könnyen be tudnak járni szinte mindenhova. Az önkormányzatnak volt egy gyümölcsöse és málnaültetvénye, de azt is teljesen feldúlták. Az itt élők már el sem vetik a kertjeiket, hiszen nincsen értelme gazdálkodniuk. A vadállatok megfékezésének egyetlen megoldása az lehet, ha az egész falut körbekerítjük, de az lehetetlen

– magyarázta a polgármester.

A probléma nem egyedi, a környező településeken is károkat okoznak a vaddisznók. Iharosban a vadállatok teljesen tönkretették a közmunkaprogramban telepített majdnem két hektáros gyümölcsöst, de a gabonával elvetett földeken is nagy pusztítást végeztek korábban.

Somogycsicsón is meggyűlt már az emberek a baja a vadakkal. Faggyas József polgármester elmondta: az önkormányzat mintegy félszáz tuját ültetett el korábban, melyet az állatok teljesen tönkretettek, de a kerteket is feldúlták, ezért a helyiek csak kevés terményt tudtak betakarítani. Hozzátette: a falu egyik felét már lekerítették, a másikat azonban nem tudják és nem is lehetne megoldani úgy, hogy teljesen védett legyen a település.

Mocz András, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei vidékfejlesztési alelnöke elmondta: a vad által okozott kárt a vadászatra jogosultnak kell megtérítenie, ezt a törvény is előírja. A társaságoknak és a gazdálkodóknak arra kellene törekedniük, hogy miként lehetne megelőzni a vadak által okozott károkat.

Ebben mindkét félnek közre kell működnie. Ha a konkrét pogányszentpéteri esetet nézzük, akkor megoldás lehet egy villanypásztor építése, hiszen a pálya közel van az erdőhöz, emiatt az állatok könnyebben odamennek. Mivel enyhe az idő, ezért a földben lévő kukacok, lárvák a talaj felszínéhez közel helyezkednek el, ami odacsalja a vaddisznókat

– magyarázta.

Kapcsolódó
Rettegésben tartják a Balaton élővilágát a kárókatonák
Egyetlen védelmi megoldást a Balaton befagyása hozhatna, amire a jelenlegi meteorológiai előrejelzések alapján nincs esély.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik