Virágzó vidékünk

Mentsvárat nyújtottak a török hódítók elől a töki pincék

Schwarcz Gyula
Schwarcz Gyula
A török hódítás idején a falu lakói ezekben az épületekben bújtak el.

A Magyarországi Pincefalvak Szövetsége a pincék számából és  térszerkezetükből kiindulva különbözteti meg a hazai pincehegyeket, pincefalvakat és pincesorokat, melyek európai viszonylatban is egyedülállóak, ráadásként kiváló borturisztikai célpontok.

Schwarcz Gyula
Schwarcz Gyula

A pincesorok között különlegesen hangulatos a Pest megyei Tök községben lévő épületegyüttes: ezek a pincék és présházak a település védett értékei közé tartoznak.

Tök környéke mindig is jó bortermő vidék volt. Szőlőkultúrájának hagyományai a római korig nyúlnak vissza. Felvirágzása a középkorban, a premontrei szerzetesrend zsámbéki megtelepedésének idején indult el

– olvasható a Pincefalvak portálon.

Schwarcz Gyula
Schwarcz Gyula

A pincesorokon lévő pincék és présházak a település védett értékei közé tartoznak, szerepük a különböző korokban változott. A török hódítás idején például a falu lakói e pincékben bújtak el.

A pincék jellegzetessége a színes bejárati ajtó, amelyet helyenként kovácsoltvas motívum is díszít.

A környék meszes talajai a fehérborok számára kedvezőek. Élénk savú, friss boraik többnyire Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon blanc, Zöld veltelíni, Királyleányka, Szürkebarát szőlőfajtákból készülnek.

Schwarcz Gyula
Schwarcz Gyula

A töki pincesor hangulatába Schwarcz Gyula fotóinak megtekintésével pillanthatunk be. Ami biztos: bármelyik évszakban gyönyörű látványt nyújt a pincesor és környéke is, egy kirándulást mindenképp megér.

Kapcsolódó
Ízes élményeket kínálnak a magyar pincefalvak
Hazánk borvidékei, a gyönyörű pincefalvak, pincesorok télen-nyáron várják a bor szerelmeseit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik