Virágzó vidékünk

Megtalálták az erdőben a dédpapa 50 éves elfeledett forrását Füzérradványnál

A túraútvonalon lévő emlék környékét pihenőhellyé szeretné formálni a család.

Szívet melengető családi történet végére került pont nemrégiben Füzérradványban. A Kenyhercz család hosszú évek keresése után rábukkant dédapai örökségükre, egy kútra az erdő mélyén, írta a 3993.hu.

A Kenyhercz család régóta a környéken élt. A legendárium szerint Kenyhercz József erdész valamikor 50 évvel ezelőtt ásott ki egy forrásvizet rejtő kutat az erdőben, amit aztán leszármazottjai hosszas keresés ellenére sem találtak meg. Egy régi térképnek hála azonban nemrég a nyomára bukkantak, és kiderült, tiszta vizű, hivatalosan is bejegyzett forrás bújt meg az erdőben, amely a dédapa nevét viseli.

Mindig is tudtuk, hogy van egy kút az erdőben, amelyet a dédapám épített. Gyermekkorom óta kutattunk utána, de soha nem bukkantunk a nyomára. Tudtuk, hogy merre keressük, de a pontos helyét nem. Annyit tudtuk csak, hogy a két Büdös-tó és a Napozó környékén lehet

– mondta a portálnak a különleges kincskereséséről Kenyhercz Kinga.

Kinga édesapja 2020 tavaszán – éppen akkor, amikor a hölgy önkéntes karanténba vonult 3 hónapra a Zemplénbe – talált egy régi, poros erdészeti térképet az irodájában a szekrény tetején, amely a kutat jelölte. Ennek segítségével rövid időn belül megtalálták a forrást.

Később kiderült, hogy voltak, akik ismerték ezt a forrást, csak nem sejtették, hogy Kenyherczék éppen ezt keresik.

Azóta többször ellátogattunk a kúthoz, folyamatosan tisztítjuk, már megindult benne a víz, ami szép tiszta. Szeretnénk természetes anyagokból újraépíteni, kap egy kúttestet és tetőt, hogy a forrást védjük. Kis pihenőt is építünk ide, asztallal, paddal, egy pici emléktáblával a dédapámról

– mesélte terveiket Kinga.

A hely a kék kereszt túra útvonalán található, így bizonyára sok kiránduló csodálja majd meg és leli benne örömét.

Kapcsolódó
A karsztforrás, amiről senki nem tudja, honnan ered
A rejtély évszázados és még mindig megoldatlan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik