Mozaik

A karsztforrás, amiről senki nem tudja, honnan ered

Franciaország idilli Burgundi régiójának szívében bámulatos kastélyok, művelt szőlőültetvények és lankás dombok veszik körül a térség egyik legnagyobb rejtélyét, a feneketlen kútnak látszó Fosse Dionne karsztforrást Tonnarre városában, írja riportjában a BBC.

A karsztforrásban másodpercenként 311 liter víz tör a felszínre, de hiába ment az évszázadok során számtalan kutató a mélybe, senki nem tudott rájönni, hogy vajon mi az igazi forrása.

A rómaiak ezt használták ivóvíznek, a kelták szentnek tartották a helyet, majd a franciák később amfiteátrumot alakítottak ki körülötte, és az 1700-as években nyilvános mosóhelyként vették igénybe. Ekkoriban tették fel először a kérdést, hogy vajon mi rejtőzhet a forrás mélyén? Egy legenda szerint halálos kígyó őrzi annak az alját, egy másik szerint ott rejtőzik egy kapu egy másik világra.

Fotó: Getty Images

A rejtély megoldásáért 1974-ben két profi búvár ereszkedett le a mélybe abban reménykedve, hogy elérik a forrását, de a keskeny járatokon nem jutottak túl, és odavesztek. 1996-ban a város felbérelt egy másik búvárt, aki szintén halálát lelte a vízben.

Mivel a karsztforrás túl veszélyesnek bizonyult, Tonnarre polgármestere tavaly októberben felbérelt egy profi búvárt a feladatra. Több mint 70 méteres mélységig jutott, a forrás bejáratától 370 métert tett meg addig, az expedícióját pedig végig filmezte.

Bár olyasvalamit láthatott, amit korábban még soha senki, a forrás forrásáig nem jutott el, így maradt Franciaország ősi rejtélye megoldatlan.

A híd, amely átível az Atlanti-óceán felett
Természetesen van egy kis csalafintaság a dologban.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik