Virágzó vidékünk

Felére csökkenhet a gázfelhasználás Szegeden

Wikimedia Commons/ Lennert B
Wikimedia Commons/ Lennert B
A két, már teljesen elkészült rendszernek köszönhetően a következő szezonban közel 8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül majd a levegőbe Szegeden.

Két ütemben összesen 9 geotermikus rendszert építenek ki Szegeden. Ezek közül kettő, a felsővárosi és az odesszai a próbaüzemen is túl van, és teljesen elkészült. Befejezéséhez közeledik a Rókus és az Északi városrészben is az új fűtési rendszer kialakítása, ezeket szeptemberben adhatják majd át, írta az MTI.

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője elmondta, hogy a városban 28 ezer lakást és intézményt lát el a gázüzemű távhőrendszer. Az évente felhasznált 27-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxidot juttat a levegőbe, ezzel a SZETÁV ma Szeged legnagyobb szennyezője.

A most 9 hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos ráfordítással épülő geotermikus rendszer a reykjavíki után a második legnagyobb lesz Európában, és a felére fogja csökkenteni a gázfelhasználást.

A szegedi fogadalmi templom a Dóm téren – Múlt és jövő találkozik Szegeden, geotermikus távfűtéssel csökkentik a város karbonlábnyomát. Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. kútfúrás divíziójának vezetője elárulta, hogy két fúróberendezésük európai szinten is a legmodernebbek közé tartozik.

Illusztráció

Termálvizet hoznak a felszínre

Ezekkel csaknem 2 ezer méter mélységű termelőkutakat fúrtak, amelyek percenként 2 ezer liter, 94-94 fokos termálvizet hoznak a felszínre. Hőátadás után a 40-50 fokosra hűlt termálvizet két visszasajtoló kúttal visszajuttatják a föld alá.

Az Odessza városrészben 7,5 kilométer, Felsővároson 2,1 kilométer vezetéket fektettek le, ezek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a termálvizet

– részletezte Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert üzemeltető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője.

Az odesszai és a felsővárosi rendszerben is évi 330 ezer köbméter vizet termelnek ki, amellyel az Odessza városrészben 2300, Felsővároson 3300 lakást látnak majd el a következő fűtési szezontól.

A két, már teljesen elkészült rendszernek köszönhetően a következő szezonban közel 8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül majd a levegőbe Szegeden. További kettő kör szeptemberre elkészül, és még öt rendszer kiépítését kezdik meg jövő nyáron.

Kapcsolódó
Kiskunhalas büszkesége az ország harmadik legjobb gyógyvize
Kiskunhalas számos meglepetést tartogat a látogatóknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik