Virágzó vidékünk

Szédületes fotókon a hortobágyi szürkemarhák kihajtása

Derencsényi István
Derencsényi István

Az utolsó reggelét töltötte téli szállásán a papegyházi gulya: november végén hajtották be a szürkemarhákat, múlt pénteken pedig eljött a kihajtás napja, írja a dehir.hu.

A lap cikke szerint a télen született borjak előtt először nyílt meg a telep kapuja és szaladhattak a szabad legelőn. A pásztorok szerint a jószágok hetek óta érezték, hogy itt a tavasz.

Adhatunk a jószágoknak akármilyen jó minőségű takarmányt, ragaszkodnak a friss, zöld fűhöz. Nem azért, mert fárasztóbb a téli munka, de ilyenkor már a pásztoremberek is vágynak ki a zöldre, a pusztába, a szabad levegőre

– nyilatkozott Kosina Péter gulyás számadó.

A járványveszély a pusztában is átírta az életet. Le kellett mondani a szombatra tervezett Szent György-napi kihajtási ünnepet. Az őshonos magyar állatok azonban nem maradhatnak a téli szállásokon, mert a legeltetés természetvédelmi szempontból is fontos. A hortobágyi látványosságok is zárva vannak még, de a remények szerint ha a beoltottak száma eléri a négymilliót, újra nyithatnak.

A kihajtásról Derencsényi István fotós készített túlzás nélkül szenzációs felvételeket, melyeket alábbi galériánkban tekinthetsz meg.

Galéria
Derencsényi István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik