Virágzó vidékünk

Farkasszemet nézett a börzsönyi hiúz a kameracsapdával

Talán az eddigi leglátványosabb kameracsapdás felvételt tették közzé a Börzsönyben élő hiúzról.

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalára feltöltött animáción az látszik, hogy az állat április 14-én hajnalban a szakadó hóesésben mászkál a hegységben.

A hiúz mintha kiszúrta volna a webkamerát, ugyanis többször is belenézett és másodpercekig bámulta azt. Végül nem találta elég érdekesnek és továbbállt.

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet. A börzsönyi hiúz létezéséről régóta tudni, de az állat fantomként él, már az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik. Ilyenre az utóbbi években csak néhányszor volt példa.

Kapcsolódó
Hiúzt látni szinte lehetetlen
Éles szeme, kitűnő hallása biztosítja számára azt, hogy már messziről észlelje az ember közeledését és még időben, hangtalan puha lépteivel elhúzódjon.

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Kapcsolódó
Megtörtént a lehetetlen: hiúzcsalád sétált át az úton egy autós előtt
Alighanem ő a világ egyik legszerencsésebb embere.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik