Virágzó vidékünk

Megmentenék a Balaton ikonikus sétahajóját

youtube
youtube
A Beloiannisz a magyar hajózási kultúra ikonikus alakja, egy műszaki kincs.

Hét éve vesztegel a Dunán a magyar hajózási kultúra ikonikus építménye, a Beloiannisz hajó, amelyet 1952-ben a magyar hajógyártás büszkeségeként tettek vízre, írta a hirado.hu.

Kapcsolódó
Elektromosan születik újjá a Velencei-tó sétahajója
Egy régi kedvenc, a Gárdony hajó kap hamarosan új motort.

A Balatonon menetrendszerűen közlekedő hajó a nyári időszakban zenés sétahajóként is működött, fellépett rajta többek között az Omega, Delhusa Gjon és az Irigy Hónaljmirigy is.

A hajót 2003-ban kivonták a forgalomból, 2014-ben átkerült a Neszmélyi Hajóskanzenbe, azóta ott vesztegel, és a pusztulás fenyegeti.

A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói azon dolgoznak, hogy a vízre bocsátás 70. évfordulóján a magyar hajógyártás büszkesége ismét visszatérhessen a hazai vizekre.

A látványtervek elkészültek, ezeket pedig először az M2 Petőfi TV Én vagyok itt! műsorában láthatta a nagyközönség.

A hajó lepusztult, de menthető állapotban van. Szeretnénk a most meglévő eredeti gépészeti elemeket visszaépíteni a hajóba, mellé pedig beszerelnénk egy másodlagos segédhajtóművet, amely elektromos motoros lenne. Így a gyerekeknek élőben tudnánk megmutatni mi a különbség a kétfajta motor energiahatékonysága között

– mesélte a riportban Policsányi István, a felújítás vezetője, az MS Beloiannisz társtulajdonosa.

Terveik szerint az 1969–74 közötti arculat szerint renovált hajó újbóli vízre bocsátásához edukációs programot rendelnének, így általa évente gyerekek tízezreit taníthatnák a környezettudatos szemléletre a Balaton közepén.

 A Beloiannisz a magyar hajózási kultúra ikonikus alakja, egy műszaki kincs

– mondta Vizy Márton, az MS Beloiannisz társtulajdonosa, a projekt finanszírozási vezetője.

Ha biztosítani tudják a megfelelő forrásokat, a jármű még idén átkerülhet a komáromi hajógyárba, ahol befejezhetik a már megkezdett restaurálást.

Ha minden jól megy, akkor vízre bocsátásának 70. évfordulóján, 2022-ben ismét a Balatonon szállíthatja az utasokat a Balaton egykori zászlóshajója.

Az M2 Petőfi TV Beloianniszról szóló riportfilmje ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó
Újra közlekedik a Balaton ikonikus hajója
Az 1979-ben épült hajó több mint negyven éve szállítja az utasokat a magyar tengeren.
Olvasói sztorik