facebook/bacsó tanya
Virágzó vidékünk

Törzskönyveztetnék a kecskeméti sárga pofájú juhokat

A kecskeméti sárgák jelenleg a sárgafejű berke törzskönyvbe tartoznak.

A sárga pofájú juh Erdélyben, elsősorban Kovászna és Hargita megyében tenyésztett fajta, melyet Magyarországon Kecskemét környékén tenyésztenek főképpen. Hegedűs László kunbaracsi gazda most nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis törzskönyveztetni szeretné a kecskeméti sárga pofájú juhot, írta a Baon.

Kapcsolódó
Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében
A tüneményes állatok környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek.

A férfi számára mindig is életközeli volt a gazdálkodás és az állattartás. A mesterség alapjait szülei mellett tanulta ki, ismereteit a gödöllői főiskolán bővítette. A diploma megszerzése után birkatenyésztésbe fogott.

A nyári szünidőket legeltetéssel töltöttem, több helyen dolgoztam gulyásként. Hortobágyi fekete rackákkal kezdtem, majd Móricgáton rátaláltam a kecskeméti sárga pofájú juhra, ami jelenleg nem elfogadott fajta. Törzskönyvileg az erdélyi sárgafejű berkéhez van sorolva, de igazából nem köthető hozzá. A szakmai kérdés annyira megmozgatta a fantáziámat, hogy elhatároztam, különálló fajtát alakítok ki a kecskeméti sárga pofájú juhból

– mondta a portálnak a gazda.

facebook/bacsó tanya

A kecskeméti sárgák jelenleg a sárgafejű berke törzskönyvbe tartoznak, mivel a fajtának még nem rendezett a törzskönyvezése és tenyésztése. Éppen ezért sorra kereste fel a tenyésztőket és kutatókat, hogy megalapozza a törzskönyveztetés folyamatát.

Többen foglalkozunk Kecskemét környékén sárga pofájú juhokkal. Sajnos mint törzstenyészet, ma még nagyon gyermekcipőben járunk. Én két éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Az első szaporulat már megvan, a bárányok szépen fejlődnek. Az állományból huszonöt a nőivarú egyed. A rendelkezésünkre álló mérési adatokból, véreredményekből már tudjuk, hogy hány és milyen fajtákból született a kecskeméti sárga pofájú juh

– említette a kunbaracsi gazdálkodó.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy összegyűjtsék és benyújtsák az adatokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetségnek, ahol a kritériumoknak megfelelő esetben önálló törzskönyvet kaphatnak a kecskeméti sárga pofáju juhok.

Kapcsolódó
Wallisi feketeorrú juhok az internet új sztárjai
Hirtelen elővette őket az internet népe és nem tudják eldönteni, aranyosak vagy rémisztőek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.