Virágzó vidékünk

Törzskönyveztetnék a kecskeméti sárga pofájú juhokat

facebook/bacsó tanya
facebook/bacsó tanya
A kecskeméti sárgák jelenleg a sárgafejű berke törzskönyvbe tartoznak.

A sárga pofájú juh Erdélyben, elsősorban Kovászna és Hargita megyében tenyésztett fajta, melyet Magyarországon Kecskemét környékén tenyésztenek főképpen. Hegedűs László kunbaracsi gazda most nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis törzskönyveztetni szeretné a kecskeméti sárga pofájú juhot, írta a Baon.

Kapcsolódó
Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében
A tüneményes állatok környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek.

A férfi számára mindig is életközeli volt a gazdálkodás és az állattartás. A mesterség alapjait szülei mellett tanulta ki, ismereteit a gödöllői főiskolán bővítette. A diploma megszerzése után birkatenyésztésbe fogott.

A nyári szünidőket legeltetéssel töltöttem, több helyen dolgoztam gulyásként. Hortobágyi fekete rackákkal kezdtem, majd Móricgáton rátaláltam a kecskeméti sárga pofájú juhra, ami jelenleg nem elfogadott fajta. Törzskönyvileg az erdélyi sárgafejű berkéhez van sorolva, de igazából nem köthető hozzá. A szakmai kérdés annyira megmozgatta a fantáziámat, hogy elhatároztam, különálló fajtát alakítok ki a kecskeméti sárga pofájú juhból

– mondta a portálnak a gazda.

facebook/bacsó tanya

A kecskeméti sárgák jelenleg a sárgafejű berke törzskönyvbe tartoznak, mivel a fajtának még nem rendezett a törzskönyvezése és tenyésztése. Éppen ezért sorra kereste fel a tenyésztőket és kutatókat, hogy megalapozza a törzskönyveztetés folyamatát.

Többen foglalkozunk Kecskemét környékén sárga pofájú juhokkal. Sajnos mint törzstenyészet, ma még nagyon gyermekcipőben járunk. Én két éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Az első szaporulat már megvan, a bárányok szépen fejlődnek. Az állományból huszonöt a nőivarú egyed. A rendelkezésünkre álló mérési adatokból, véreredményekből már tudjuk, hogy hány és milyen fajtákból született a kecskeméti sárga pofájú juh

– említette a kunbaracsi gazdálkodó.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy összegyűjtsék és benyújtsák az adatokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetségnek, ahol a kritériumoknak megfelelő esetben önálló törzskönyvet kaphatnak a kecskeméti sárga pofáju juhok.

Kapcsolódó
Wallisi feketeorrú juhok az internet új sztárjai
Hirtelen elővette őket az internet népe és nem tudják eldönteni, aranyosak vagy rémisztőek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik