Virágzó vidékünk

Marcaliban épülhet meg az ország legújabb gyógyszállója

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A beruházás nyolc év kényszerszünet után már idén folytatódhat.

A kormány három évre ütemezve, összesen 588 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy megépüljön Marcali 2013-ban félbehagyott gyógyszállója, így a somogyi város felkerülhet a Balaton turisztikai térképére, írta az MTI.

Kapcsolódó
Komárom is felkerült a gyógyhelyek listájára
A minősítéssel olyan pályázati forrásokhoz juthat a város, amelyből számos környezetépítő és -szépítő fejlesztés valósulhat meg.

A 2013-ban 56 százalékos készültségben félbemaradt szálloda a Marcali Szálloda Kft. tulajdonában van. A felhalmozott adósságok miatt végrehajtás alá kerülő céget hosszas tárgyalások, átvilágítás után vásárolta meg Rahimkulov Ruszlan Megdetovics Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft.-je és üzlettársa, Zentai Péter Peter’s Consulting Kft.-je 50-50 százalékos arányban.

A befektetőket megragadta az a lehetőség, hogy a cég 4,5 hektárnyi zöld területtel rendelkezik, ráadásul egy 8 hektáros zöld területű fürdő tőszomszédságában, 10 kilométerre a Balatontól, ami az épület tetejéről látszik is.

A korábbi terveket némileg módosították, részben mert azok elavulttá váltak, részben az azóta született új jogszabályok miatt. Ma például már az energiaellátás 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani.

Az építkezés nyolc év kényszerszünet után az idén újra beindulhat. A tervek szerint 2024 tavaszára egy 120 szobával, hat medencével és háromszáz fős konferenciateremmel rendelkező négycsillagos Superior családi wellness és gyógyszálló épül meg mintegy 4,0-4,5 milliárd forintból.

A tervekben további területek megvásárlása és fejlesztése is szerepel, a teljes beruházás összege a 7-7,5 milliárd forintot is elérheti. Az új létesítmény a számítások szerint mintegy 80 munkahelyet teremt majd a térségben, és a megépüléséig is sok helyi vállalkozónak nyújt munkalehetőséget.

Marcali eredeti, több évtizedes terve a fürdő és a gyógyszálló együttes megépítéséről szólt, ebből a fürdő megépítése a kétezres évek elején támogatáshoz jutott és megvalósulhatott.

A szállodaépítés 2008-ban 570 millió forintos uniós támogatásban részesült, és egy évre rá megkezdődött a megvalósítás, a beruházást 2011 tavaszán akarták átadni. Az építkezés a gazdasági válság miatt megtorpant, az eredeti befektető egy idő után kiszállt a projektből.

2018 tavaszán arról született bírósági ítélet, hogy 1,92 milliárd forintot ér Marcali félkész gyógyszállója, amelyet árverésre akartak bocsátani, ám az végül elmaradt a legújabb tulajdonosokkal megkezdődött tárgyalások miatt.

Az új befektetőknek első lépésként rendezniük kellett a projektcég 600 millió forintra rúgó adóságait.

Kapcsolódó
Gyógyhely lett a mátraderecskei gyógygázfürdő
A mintegy ezer méter mélységből feltörő gyógyhatású gáz sok betegség kezelésében hatásos.
Olvasói sztorik