Virágzó vidékünk

Páratlan látványt nyújt a magyar rózsák kertje Szolnokon

Takács Éva Csilla
Takács Éva Csilla
Június a rózsák hónapja. Az egyik legkedveltebb virágunk a nyár elején mutatja legszebb formáját.

A Szolnok szívében található Verseghy Park egy igazán különleges látnivalót kínál a Tisza-parti városba látogatóknak.

A barokk stílusú park 1930-ban épült.  A szabályos szerkesztésű mértani kert illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatához. A területen már ekkor rozáriumot, azaz rózsakertet alakítottak ki, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákat telepítettek.

Ezek a a rendkívül dekoratív fajták, ellenállók a betegségekkel szemben és szárazságtűrők, melyeket ma már jórészt csak nemesítő telepeken, fajtagyűjteményekben fordulnak elő.

Takács Éva Csilla

Takács Éva Csilla

A hatalmas területen elhelyezkedő park a szolnokiak és az idelátogatók közkedvelt pihenőhelyévé vált. Csodás  élmény sétálni a gyönyörű rózsák között, a park közepén épült pergolák pedig tovább fokozzák a látványt.

A rózsafajtákról kihelyezett táblákról kapunk részletes felvilágosítást, így megismerhetünk számos, méltán híres magyar nemesítésű, dekoratív rózsafajtát is.

A Rózsakert történelmének része  2000-es  árvizet követő rekonstrukció, amikor a közel 80 éves vadgesztenye fasor és az allék alatt 1000 m2 egynyári virágfelületet alakítottak ki.

Valójában 2009-ben, a Damjanich uszoda lebontását követően kelt új életre a park.  Szolnok szívébe visszatértek a rózsák, a Verseghy park és a Rózsakert ismét régi fényében tündökölve várja a szolnokiakat és a városba látogatókat.

Kukkants be galériánkba!

Galéria
Takács Éva Csilla
Kapcsolódó
Kár kidobni a rózsaszirmot, mutatjuk mit készíthetünk belőle
A rózsaápolás okos megoldásairól, rózsavíz és -illatosító készítéséről a virágok szerelmeseinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik