Virágzó vidékünk

Műhelyében nyitott múzeumot a 70 éves mohácsi fafaragó

Pécs Aktuál/Németh Kriszta
Pécs Aktuál/Németh Kriszta
Célja, hogy fennmaradjon az utókornak a mohácsiak hagyománya.

Jaksics György évek óta álmodozott arról, hogy saját múzeumot nyit, mígnem asztalosműhelyének sarkában, egy régi tyúkól területén hozott létre olyan tárlatot, ami a mohácsiak évszázados szokásait eleveníti fel, írta a Pécs Aktuál.

Az unokáim már annyira piszkáltak, hogy vénségemre beadtam a derekam és elkészült a kis múzeumom

– mondta a portálnak Jaksics György.

pécs aktuál/németh kriszta

A 30-35 négyzetméteres szobában ugyanúgy helyet kapott a 70 éves népi iparművész nagymamájának vízhordófája, mint az általa faragott buzogányok és kereplők.

A nagymama még ezzel járt a Dunára

– említette a padlásról megmentett darabról a fafaragó.

A mester ezt a régi vízhordófát “lemásolva” tucatnyi újat is készített, csakúgy, mint a buzogányokból és kereplőkből. Célja, hogy fennmaradjon az utókornak a mohácsiak hagyománya.

A múltidéző eszközök mintázata nem véletlen, a mohácsi legények előszeretettel díszítették tulipánokkal, madárkákkal ezeket a fákat és leánykikérőnek is használták.

Egy lány több vízhordófát is kaphatott egy-egy busójáráskor. A legények maguk díszítették ezeket és az udvarban hagyták szerelmük jeléül

– említette a múzeum megálmodója.

pécs aktuál/németh kriszta

Mohácson a fiatalok körében egyre népszerűbb  a busójárás. Jaksics György bízik benne, hogy kis múzeumával és műhelyével meghozza az ifjak kedvét a fafaragáshoz. Ezért hamarosan ingyenes szakkört is indít iskolásoknak, hogy a szakmai fogásokat elsajátíthassák.

A múzeum hivatalos megnyitójára szeptember 10-én került sor Mohácson, a Táncsics Mihály utca 34. szám alatt, ahová a jövőben szeretettel várják a látogatókat.

Kapcsolódó
Régi idők eredeti álarcait készíti a busómaszk faragó mester
Minden darab egyedi, melyek a hagyományt hűen tükrözik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik