Virágzó vidékünk

Felújítják a székesfehérvári csodakutat

sokszínű Vidék
sokszínű Vidék
A teljes vezetékrendszert cserélni kell a Csitáry-kút alatt.

A Székesfehérváron közkedvelt, ,,csodavízéről” híres Csitáry-kút mintegy nyolc évtizede látja el a város lakóit, egészséges – káliumban, nátriumban, kalciumban, vasban, kloridban, bromidban, jodidban, flouridban és hidrogénkabonátban gazdag – savanyúvízzel.

Kapcsolódó
80 éve csobog Székesfehérváron a savanyú csodavíz
Fürdéshez nem lett elég, így évtizedek óta issza a lakosság a mélyről feltörő vizet.

A kút 1935-ben kezdte kiszolgálni a város lakosságát az ásványvízzel, ami Pávai Vajna Ferenc geológus mélyfúrása nyomán került felszínre.

A kút alatti vascsőhálózat mára annyira elkorrodálódott, hogy átlyukadt, és a kút alatt elfolyik a víz a Varga-csatornába. Ezért tapasztalják a látogatók, hogy a víz csak csordogál a kút kifolyóiból, jelent meg a hír Székesfehérvár közösségi oldalán.

Jövő hét elején daruval emelik ki a mészkőből készült, és több helyen elrepedt, töredezett kutat, és kialakítanak egy olyan ideiglenes vízvételi helyet, ahol mindenki meg tudja majd tölteni az üvegeit.

A kút alatti csőrendszert teljesen kicserélik. Az új kút tisztítható anyagból és saválló csövekből készül majd. A  javítást követően tovább élvezhetik a Csitáry-vizet a fehérváriak.

Kapcsolódó
Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét
A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik