Virágzó vidékünk

80 éve csobog Székesfehérváron a savanyú csodavíz

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
Fürdéshez nem lett elég, így évtizedek óta issza a lakosság a mélyről feltörő vizet.

Székesfehérváron, a városi uszoda szomszédságában található a lakosok egyik népszerű zarándokhelye, a Rózsaliget. A liget maga csodaszép, ám a zarándoklás fő oka nem a virágok vonzása, sokkal inkább az itt található Csitáry-kút, és az abból folyó ásványvíz, vagy ahogy a helyiek hívják, savanyúvíz.

Kapcsolódó
Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét
A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.

A savanyúvizes forrás mintegy nyolc évtizede látja el a város lakóit, egészséges – káliumban, nátriumban, kalciumban, vasban, kloridban, bromidban, jodidban, flouridban és hidrogénkabonátban gazdag – vízzel.

Sokszínű Vidék

Akik fogyasztják, úgy tartják, csodavíz. Mondják, ha valaki rendszeresen iszik belőle, elkerüli a betegség. Kissé szénsavas, kénes ízét szokni kell, de egyáltalán nem kellemetlen, így nem is csoda, hogy évtizedek óta több százan viszik haza naponta palackokban a vizet, ami vérszegényeknek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, epe- és gyomorbajokban szenvedőknek nagyszerű, de kalcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzésére is kiváló.

Galéria
Sokszínű Vidék

Története

Az 1930-as években fordult Pávai Vajna Ferenc geológus mélyfúrási kérelemmel a városvezetéshez, mivel 200 méter mélységben a város alatt savas vízre számított. Célkitűzése volt továbbá, hogy mintegy 600 méter mélységben remélt meleg vizet a fentebbi rétegben lévővel keverve egyedülálló meleg szénsavas vizet juttathat a városi uszodában és strandon fürdő közönségnek.

A több mint egy évig tartó fúrás eredményeként 1935-ben mintegy 850 méteres mélységig jutottak. A víz mennyisége azonban nem volt elégséges a fürdő céljaira. A mélyfúrások beszüntetésével a 130 méter mélységből feltörő szénsavas vizet elnevezték Csitáry G. Emil egykori polgármester után Csitáry-víznek.

A későbbiek során az Árpád-fürdő forrásait birtokló Klein Rezső bérbe kívánta venni a víz hasznosításának jogát, de a gyorsan kedveltté vált vizet azóta is ingyen használja a város közönsége

– tudtuk meg a Városi Levéltár és Kutatóintézet honlapjáról.

Sokszínű Vidék

A Városszépítő és -védő Egyesület kezdeményezésére – Székesfehérvár polgárainak és vállalkozásainak támogatásával – 1999-ben felújították a kutat. A kút fölé emelt tetőt Csutiné Schleer Erzsébet tervezte. A tetőt tartó négy oszlopra harangokat szereltek, ezek óránként dallammal kedveskednek az arra járóknak.

Galéria
Sokszínű Vidék

Ha Székesfehérváron jársz, kóstold meg a savanyúvizet te is.

Kapcsolódó
Ha megsimogatod Kati néni orrát, szerencséd lesz
A fertályos asszony bronzszobra Székesfehérvár belvárosában köszönti a járókelőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik